Min mamma är en persisk prinsessa

Alldeles precis la jag ifrån mig Sanna Sjöswärds underbara biografi, Min mamma är en persisk prinsessa. En bok som jag inte kunde lägga ifrån mig förren jag fått höra slutet.

Sanna är född 1973 och arbetar som bildjournalist. När Sanna var fyra år kom hon till Sverige som adoptivbarn. Hon växte upp med adoptivföräldrarna Per och Brita samt en två år yngre bror, som även han är adopterad. De var en medelklassfamilj och bodde i en villa på Lidingö. Men Sannas uppväxt var besvärlig. Hon blev många gånger mobbad, för sitt annorlunda utseende. Och hon kände ett utanförskap.

Efter en rad livskriser däribland en cancertumör, känner Sanna en stark längtan efter att söka  sina rötter. Genom en artikel i en Iransk tidning lyckas hon få kontakt med sin biologiska mamma. Sanna är då i tjugoårsåldern. Men det dröjer ytterligare innan Sanna reser till Teheran för att möta sin biologiska släkt. När hon så väl kommer iväg, blir det många gånger jobbiga möten. Men Sanna kommer att göra många reser till Iran. Kulturkrockar gör det inte alla gånger lätt att förstå varandra och de svar hon söker efter från sin mamma är svåra att få besvarade. Sanna känner en känsla av att ha blivit bortvald. Å andra sidan upplever hon en enorm kärlek från sin biologiska släkt.

Sannas mamma är inte den persiska prinsessa som Sanna haft i sina drömmar, i själva verket är hon fattig och sjuk och det tar tid innan Sanna får verklig kontakt med sin mamma. Jag tycker egentligen inte att berättelsen handlar om att finna en mamma, utan att finna sig själv. En oerhört stark skildring. Som jag rekommenderar Er att läsa i sommar.

One thought on “Min mamma är en persisk prinsessa

Comments are closed.