Minns mig som en ängel

minns-mig-som-en-angelKristina Appelquist har tidigare skrivit fyra populära deckare och nu är hon tillbaka med den första delen i en helt ny serie och denna gång även på ett nytt förlag, Piratförlaget. Denna nya serie kommer att ha litteraturforskaren Helena Waller i huvudrollen, en intressant och sympatisk kvinna som det är lätt att tycka om och vilja läsa mera av. Boken är en deckare, men i och med att huvudpersonen inte är polis så får vi inte följa mordgåtan så nära eller detaljerat som man annars är van vid från kriminalromaner.

Boken inleds med att ett sällskap samlas på Bjertorp slott för att utse en person som ska tilldelas ett prestigefyllt pris inom litteratur. Helena Waller är en av de som har samlats på slottet. Men det blir inte som man har tänkt sig. En av sällskapets medlemmar hittas död under märkliga omständigheter. Inte långt därpå inser Helena att mordet har beröringspunkter med den stiftelse som ska utse litteraturpriset, men inte nog med det, även den danska författarinnan Karen Blixten, en okänd opera, en gammal kärlekshistoria och Svenska Akademien kommer upp gång på gång i jakten på den oberäkneliga mördaren.

Jag gillade Kristina Appelquists tidigare böcker och jag tycker fortfarande att hon skriver väldigt bra. Hennes person- och miljöskildringar är välskrivna och man lever sig lätt in i böckerna. Dock blev jag inte lika engagerad när jag läste denna bok som när jag läste hennes tidigare böcker. Det är något med drivet som saknas, boken kändes lite mer seg än de tidigare. Men jag ser ändå fram emot fler delar i serien, för jag tycker som sagt om huvudpersonen och författarens sätt att skriva. Boken är lättläst, välskriven och tillhör de bättre deckarna på marknaden, även om den inte gav mig någon wow-upplevelse.