Mitt hjärtas oro

Mitt hjärtas oroMalou von Sivers första roman, Mitt hjärtas oro, har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria och sommarprat från 2016. Sommarpratet inleds med att hon sitter vid sin fars dödsbädd och försöker förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa. Kärleksromanen, Mitt hjärtas oro, är första delen i en trilogi, en berättelse med personligt avstamp som sträcker sig från förra seklets början fram till idag.

Boken handlar om Axel, en man som utåt sett har lyckats bra. Han är en gift, välbärgad man som har två söner och är direktör i familjeföretaget. Men han har ett mörkt förflutet där han blev slagen och försummad som barn. Det finns ett sår och en saknad i honom som han inte kan glömma, men ständigt döljer. En dag i 1900-talets början möter han Sara på en middag. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av Axels mörker och sårbarhet. Det blir de två till slut, men vägen dit är fylld av missförstånd, svek och längtan. Deras lycka är total och de ser fram emot ett långt liv tillsammans. Efter att ha fått kärleksbarnet Matilda är Sara återigen gravid när det visar sig att deras gemensamma lycka kommer att bli kortvarig.

Malou von Sievers är en mästerlig berättare. Värt att understryka är att detta är just en roman, ingen biografi eller självbiografi. Hon tar avstamp i sina förfäder, men det är mestadels fiktion. Det är svårt att avgöra exakt vad som är sant och vad som är fiktion, men det är inget som stör berättelsen. Malou kryddar med många tidsmarkörer och miljöskildringar, vilket gör det extra spännande att läsa romanen. Karaktärerna är intressanta, framförallt Sara med sitt starka litteraturintresse och jag gillar förstås alla litterära referenser och diskussioner i boken. Axel har jag svårare att komma nära och det är förstås meningen.

Jag lyssnade på Malous sommarprat innan jag läste boken och greps av hennes berättelse om sin uppväxt och sin familjehistoria. Jag såg fram emot att läsa boken, men hade ändå svårt att komma in i den från början. Men när jag väl gjorde det, efter kanske första fjärdedelen, kunde jag inte sluta läsa. Jag blev väldigt berörd och framförallt sista fjärdedelen av boken sträckläste jag utan att kunna släppa boken ifrån mig. Nu kan jag knappt vänta tills jag kan läsa nästa del i trilogin. Mitt hjärtas oro är en lättläst bok och det dramatiska slutet skapar en cliffhanger som gör att man inte kan motstå att gå vidare med nästa del i serien.

Mitt hjärtas oro finns bland annat hos Adlibris och hos Bokus.