Mitt storslagna liv

Jenny Jägerfeld är inte bara författare, utan också psykolog. Hon svarar också på barns frågor i SvD och SvD Junior. Troligen är det därför hon är så inkännande och skriver så träffsäkert för barn och unga. Hon är en av mina absoluta favoriter bland författare som skriver för barn och ungdomar idag och hennes böcker lånas också ut frekvent på mina bibliotek. Hennes senaste är Mitt storslagna liv som kom i år och som också blev nominerad till Augustpriset 2019.

Mitt storslagna liv handlar om Sigge:

Mamma har alltid sagt att jag är ”en unik människa”, att jag är ”annorlunda” och ”speciell”. Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga ”konstig” på. Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Mitt storslagna livSigge, hans mamma och hans två småsyskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka. Nu bor de hemma hos mormor, i hennes pensionat. Sigge tycker att flytten var en jättebra idé. Han var mobbad och ensam tidigare. Nu har han chansen att reboota sig själv och bli en ny människa. Hans plan är att bli omåttligt populär. Eller att i alla fall kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han vore ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framförallt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Boken är upplagd som en omvänd dagbok som räknar ner från flytten till skolstarten. I takt med att datumet för skolstarten sakta närmar sig blir Sigge allt mer desperat. I sitt sökande efter att komma på hur man gör för att bli populär råkar han ut för den ena dråpligheten efter den andra. Det är roligt, igenkännande, hjärtknipande, knasigt och blodigt allvar. Allt på samma gång. Karaktärerna är underbara, inte bara de mänskliga utan också familjens många husdjur. De har sina egna personligheter och skildras på ett mycket trovärdigt och underbart sätt. Jag fastnade till exempel helt för Majken som alltid pratar i VERSALER! Extra kul är det att det är en empatisk, inkännande kille som är huvudpersonen. Jag gillar också det omvända Stockholm-småstads-perspektivet. I så många böcker längtar unga från landet att få flytta till en större stad/Stockholm där de vill börja ett nytt liv, men här är det alltså tvärtom.

Mitt storslagna liv är en berättelse om ensamhet och vänskap, om utanförskap och tillhörighet, om att hitta sig själv och att våga vara den man är. Jenny Jägerfeld skildrar såväl humor som allvar med en stark fingertoppskänsla. Som vuxen tycker jag inte att det här är Jenny Jägerfelds allra bästa bok – hon har skrivit så många bra att jag har höööga förväntningar. Men jag vet att såna här böcker verkligen behövs för mellanåldern. Helt enkelt är detta en perfekt bok för alla de som vill läsa om vardagsdramatik och relationer. Som vill beröras, känna igen och känna igen sig i. Jag skulle gärna se den som högläsningsbok i klass tre och fyra på skolorna runt om i landet, det är en bok som många barn kan behöva höra.

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Boken är nominerad till Barnradions bokpris 2020.