Modigt med Vilma och Loppan – samlingsvolym

Modigt med Vilma och Loppan (samlingsvolym)Det har kommit tre böcker om Vilma och Loppan tidigare, men nu finns det en samlingsvolym där alla tre är samlade i en enda bok. Den heter Modigt med Vilma och Loppan – samlingsvolym och de titlar som ingår är just Modigt med Vilma och Loppan, men också Tillsammans med Vilma och Loppan och Kärlek med Vilma och Loppan.

Vilma är en modig och smart tjej som sitter i rullstol och Loppan är hennes bästa kompis. Böckerna handlar om dem och deras vardag i skolan, hemma och med kompisar. Det är bra böcker för lågstadiet, både att läsa själv och som högläsning, eftersom de flesta barn kan relatera till böckerna. De handlar om sådana ämnen som barn i lågstadieåldern själva är med om och upplever, som vänskap, olika intressen, skola och bråk. I Vilma och Loppans klass finns en hel rad barn som är just olika, så alla kan hitta någon att känna igen sig i.

Böckerna är utgivna av förlaget Olika, som ju jobbar mycket med genus- mångfaldsperspektiv. Man märker det tydligt i många delar av såväl text som bild. Men det är samtidigt aldrig i fokus, utan det är bara naturligt och det är det som är deras stora styrka. Det finns barn som har olika hudfärger, barn i rullstol, barn från olika länder, barn med olika intressen, en kvinnlig vaktmästare, både hetero- och homosexuell kärlek skildras likvärdigt, en kille som gillar hästar och så vidare. Det bara förekommer i berättelsen på ett naturligt sätt utan att det problematiseras och det är så bra, och viktigt!

Min favorit i den här samlingen är Kärlek med Vilma och Loppan, som skildrar hur det kan vara att bli kär för första gången! Man blir alldeles varm i kroppen när man läser, det är så fint skildrat, och barnen är så goa. Kolla efter de här böckerna om ni har barn i rätt ålder, de rekommenderas varmt!

Olikas lättlästa böcker kategoriseras med ”SIlverdelfinen”. Vilma och Loppan-böckerna ingår i Silverdelfinen 3. De är riktade till nybörjarläsarna, men till de som kommit igång lite mer med läsningen än de absoluta nybörjarna. Det är lite mer utmanande ord och lite mer text på varje sida än de allra mest lättlästa böckerna.

Böckerna om Vilma och Loppan är skrivna av Anneli Khayati och illustrerade av Mikael Sjömilla. Samlingsvolymen finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus och man kan förstås också köpa böckerna var för sig om man hellre vill det.