När himlen håller andan

När himlen håller andanNär himlen håller andan är första boken som Annika Sjögren ger ut sedan de fyra kriminalromaner hon gav ut mellan 2007 och 2012. Även denna bok utspelar sig i Härnösand, vilket jag tycker är kul eftersom jag är född bara några mil därifrån och är välbekant med miljöerna. Boken handlar om en ung kvinna som heter Vanja. När vi kommer in i handlingen har det gått några år sedan Vanja förlorade sin sexåriga dotter i en olycka och nu har Vanja fått arbete på en skola där hon möter Selina som också är sex år och som verkar vara vanvårdad och ensam. Vanja tar beslutet att ta hem Selina för att kunna få vara förälder igen och för att ge Selina den kärlek som hon borde ha fått från sina föräldrar. Inte långt från Vanja lever Ella, en stilig 83-åring som rör sig hemtamt i Härnösands finare kretsar, men som har ett mörkt förflutet och en hemlighet som hon aldrig tidigare yppat. Frågan är om det är dags nu eller om hon ska ta med sin hemlighet i graven. Hennes förmögne sonson Philip får vi också möta. En man som tror sig vara född på fel århundrade och som tycker om dyra antikviteter och goda viner. Nu har han förälskat sig i en ung kvinna som han är säker på är hans själsfrände. Men det visar sig att hon är någon helt annan än den han drömde om. Dessa tre personers öden knyts allt tätare samman och de tre personerna korsar varandras vägar inte bara en utan flera gånger i takt med att höstmörkret kryper allt närmare.

Nu är det ju många år sedan jag läste kriminalromanerna, men jag vill minnas att jag tyckte om dem. Jag såg fram emot att läsa När himlen håller andan eftersom jag tänkte att den skulle vara i samma stil och jag såg fram emot att läsa om de välkända miljöerna igen. Men jag blev besviken. Jag fastnade inte för historien denna gång. Den kändes segdragen och jag har lite svårt att placera boken i en genre. Den är inte tillräckligt spännande för att hamna bland thrillers. På baksidan står det spänningsroman, men jag hade nog velat ha en mer fördjupad spänningsintrig då. Relationsroman skulle jag snarare kalla det, men det är långt ifrån den typ av bok jag förväntade mig utifrån baksidestexten. Det känns som att författaren ville väldigt mycket med boken, det finns flera parallella spår och bihistorier och det gör att det blir svårt att komma in i boken och fängslas av handlingen. Det blir för spretigt helt enkelt. Jag fastnade inte heller för karaktärerna som jag tyckte kändes alldeles för platta. Jag fick ingen känsla för någon av dem. Synd eftersom det är unika personer som jag egentligen gärna skulle vilja lära känna och veta mer om. Nej, det enda jag egentligen uppskattade med boken var miljöskildringarna och de hade jag faktiskt kunnat få på annat sätt.

När himlen håller andan är utgiven av Ordfront förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.