När skönheten kom till Bro

När skönheten kom till Bro är den trettonde boken om Maria Wern. Precis som övriga böcker i Anna Janssons populära deckarserie så utspelar sig även denna bok på Gotland. Boken utspelar sig under Medeltidsveckan och det är ett hemligt teatersällskap som har intagit scenen i Sankt Clemens ruin. De tränar dock bara nattetid. Han som är ledare för teatersällskapet fascineras av en legend om en dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man ligger efter att ha blivit mördade i sömnen. Historien upprepar sig på teaterscenen.

 

Malva, en 16-årig tjej, vill gärna bli medlem i teatersällskapet, men för att bli invigd måste hon tillbringa en natt i graven och därefter ta sig ut på egen hand. Malva anmäls så småningom försvunnen och Maria Wern får fallet på sitt bord. Samtidigt gittas en kvinna död på en stenig strand. Frågan är om det var en olycka och frågan är ifall hennes död hänger ihop med Malvas försvinnande…

 

Precis som i de tidigare böckerna är stämningen tät och tempot högt. Miljöskildringarna är underbara som alltid och persongalleriet är också riktigt bra. Kanske hade jag velat ha ännu mer om Maria Werns privatliv. Jag tycker inte att det här är Anna Janssons bästa deckare, men hon är trots allt en av Sveriges bästa deckardrottningar och även denna bok är riktigt bra och läsvärd underhållning.