Nattavaara

Nattavaara : roman i katastrofernas tidNattavaara är första delen i en trilogi om Nordmark, ett fiktivt samhälle uppe i norr, i en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser raserat det svenska samhället. Norrbotten har brutit sig loss från övriga Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden råder hungersnöd och invånarna för en ständig överlevnadskamp. I boken möter vi Erik som hittar båda sina föräldrar döda i bastun. Eftersom hans grannar fruktar en ny pandemi blir han och lillasyster Sofia bannlyst, så de beger sig på en farofylld vandring mot Kiruna där jarlen finns och domstolen som är Eriks enda chans att vinna tillbaka gården. Vi möter också Marja, en mellanchef inom hemtjänsten, som blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Marja måste ställa sig in hos sina fångvaktare och bli en av dem för att försöka överleva.

Nattavaara är en snabbläst och engagerande dystopi som på ett sätt känns väldigt nära den värld vi lever i nu, inte minst mitt under rådande pandemi. Den utspelar sig i en nära framtid, dock oklar när, och man inser att det faktiskt inte är så långt från vårt nuvarande samhälle som man först kanske tror. Bokens karaktärer, framförallt syskonen Erik och Sofia, är lätt att leva sig in i. Även andra karaktärer känns mänskliga och trovärdiga. Även om många av karaktärerna agerar annorlunda än man själv skulle kunna tänka sig just nu, så skulle deras agerande kanske inte kännas lika främmande en tid framåt. Det faktum att vi följer flera olika karaktärer gör också att boken känns varierande och det skapar ett sug att läsa vidare så man får se hur det går för dem.

Egentligen är jag kanske inte rätt person att skriva om den här boken, för den här genren, dystopier, är utanför min comfort zon. Men trots att detta inte är den typ av bok jag allra helst väljer så fångade den mitt intresse och jag ville läsa ut den. Jag hade önskat att jag blev mer engagerad i själva handlingen. Som det var nu så var det karaktärerna jag fastnade för och ville läsa mer om, medan själva storyn drog ner mitt lästempo lite. Boken skildrar dock en intressant tanke kring det liv som måste levas för att överleva, efter allt som händer och har hänt i samhället och den känns därför skrämmande aktuell.

Nattavaara är skriven av Margit Richert och Thomas Engström, och den är utgiven av Bokfabriken.