Nattsångaren

NattsångarenNattsångaren är första delen i en ny deckarserie av Johanna Mo, Ölandsmorden. Den handlar om Hanna Duncker som återvänder till hembygden efter många år i Stockholm. Hon är nu polis och börjar jobba med att utreda en ung killes död. Men hon har själv levt länge i skuggan av ett brott eftersom hennes pappa dömts för att ha rånmördat en kvinna.

Hanna Duncker är en intressant och mångbottnad karaktär. Kanske lite trist med ytterligare en polis med en obearbetad bakgrund. Men det här är ändå lite annorlunda än många andra deckarkaraktärer. Jag tycker att det är intressant just med hennes historia, man läser ju inte så ofta om hur anhöriga till gärningsmän lyckas gå vidare. Man förstår verkligen hur svårt det måste vara. Det finns också annat som jag gärna läser vidare om i kommande böcker, som Hannas historia med Fabian som vi bara får en aning om i denna bok. Jag tror absolut att Hanna är så pass mångfacetterad att det kommer att räcka till många böcker om henne. Erik är också en sympatisk och intressant karaktär som säkert kommer växa i kommande böcker.

Själva mordgåtan kändes däremot inte lika mycket som en fullträff. Det är alltid berörande med unga personer som drabbas av ohyggliga brott, men själva utredningen känns på något sätt oengagerad. Jag gillar dock Ölandsmiljöerna och dem läser jag gärna mer om. De ger ju perfekt inramning till en deckarserie. Dessutom älskar jag skildringen av allt det där runtomkring mordgåtan. Att återvända till hembygden, att leva i skuggan av ett brott, att bo i ett litet samhälle, alla dessa människoöden. Det är så fint skildrat! Jag ser fram emot kommande böcker i serien Ölandsmorden.

Nattsångaren är utgiven av Romanus & Selling.