Och bergen skall rämna

Och bergen skall rämnaOch bergen skall rämna är den vackra titeln på Erika Olofsson Liljedahls andra roman. Jag har inte läst hennes debutroman, Någonstans brister himlen, men jag har förstått att den fått många hyllningar. Detsamma gäller denna andra bok som utspelar sig i Tornehamn, långt uppe i norr. Året är 1901. I det lilla karga norrländska samhället Tornehamn bor prästfrun Hedvig och hennes make Georg. Mellan fjällen, där samerna lever och renarna betar, ska järnvägen ta plats. Rallarna sliter med bygget av järnvägen och Georg sliter med att kristna samerna. För Hedvig blir livet i norr däremot inte alls som hon tänkt sig. Hon har inte mycket att göra. Hon känner sig ofta ensam. Hon saknar bröderna och fadern som bor kvar söderöver. Och hon sörjer barnet som aldrig kom. När hon och Georg lyckas ordna arbete vid järnvägen åt brodern David tror hon att hon ska få tillbaka en del av sitt gamla liv och med det också återigen en livsglädje. Men det blir inte som hon hoppats. Hon har inte sett David på sex år och dessa år har gjort honom som en främling för henne. Först när Hedvig åtar sig att undervisa en grupp samiska barn känner hon att livet återfår sin mening.

Det här är något så ovanligt som en bok som skildrar rallarlivet och livet i norra Sverige kring sekelskiftet. En tid och plats jag aldrig läst om tidigare. Och författaren lyckas väl med att skildra just hur det kan ha varit på den tiden. Dofter, miljöerna, naturen, ljuset, kåtorna, kylan, de smutsiga rallarstugorna, mansrollerna, synen på såväl kvinnor som samer, mygginvasionen, allt skildras så levande så att det känns att jag nästan har varit där. Språket är sparsmakat, men vackert och poetiskt. Boken är lågmäld, men lämnar ingen oberörd. Jag gillar att huvudpersonen Hedvig inte är lätt att förstå sig på eller ens tycka särskilt mycket om. Hon är ganska kantig, svär, osympatisk, men ändå är porträttet av henne så fint och välgjort. Jag blir självklart nyfiken på att även läsa författarens debutroman och ser fram emot fler böcker av Erika Olofsson Liljedahl.

Och bergen skall rämna är utgiven av Historiska Media. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.