Olikhetsutmaningen: Nytt och gammalt

Enligt O har skapat en ny utmaning som hon kallar för olikhetsutmaningen. Såhär skriver hon: Varje vecka presenterar jag ett motsatspar och jag vill att ni skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Lätt som en plätt! Just denna vecka handlar olikhetsutmaningen om något nytt och något gammalt.

Jag har nyligen läst Ishavspirater av Frida Nilsson. Den handlar om en tjej som heter Siri, vars lillasyster blir bortrövad av piraten Vithuvud. Hon bestämmer sig för att åka och hämta tillbaka henne. Det blir en lång och äventyrlig färd över Ishavet. Men hon är inte bara den första som faktiskt vågar åka iväg för att möta Vithuvud, hon är också den som lyckas besegra honom. En äventyrsberättelse med en modig tjej i huvudrollen, nytänkande och fräscht, och oerhört spännande. Ishavstvillingar får representera något nytt.

Medan jag läste kom jag osökt att tänka på Skattkammarön av Robert Louis Stevenson. Den handlar om Jim som hittar en skattkarta och tillsammans med en godsherre, en doktor och ett skepp med tillhörande skeppsbesättning åker han för att försöka finna skatten. Mitt ute på havet inser de att några av besättningsmännen ombord planerar ett myteri. Att leta efter skatten visar sig därför bli ett svårare och farligare äventyr än de tänkt sig. Denna bok publicerades för första gången 1883 och är idag en klassiker. Av förklarliga skäl förekommer få kvinnor i berättelsen och könsrollerna är rätt så förlegade. Men spännande är den förstås fortfarande. Skattkammarön får representera något gammalt.

5 thoughts on “Olikhetsutmaningen: Nytt och gammalt

  1. Haha, nä, det var jag som skrev fel. Ishavspirater heter ju förstås boken, inte Ishavstvillingar. Fattar inte vad jag fick det ifrån 🙂 Har ändrat nu.

  2. Vill gärna läsa Ishavspiraterna! Tyvärr är mina barn mer för att läsa själva nu och dessutom är det bara tegelstensfantasy som gäller. Det gör att jag tappat barnböckerna lite.

  3. Skattkammarön har jag läst när jag var ung. Har tänkt att läsa den igen eftersom jag köpt en fin illustrerad utgåva.

Comments are closed.