På jakt efter björn

På jakt efter björnI våras hyllade jag På jakt efter älg av Jenny Elverstig och Anna Hansson, den första boken i en ny serie om jakt för nybörjarläsarna. Nu har del två kommit – På jakt efter björn. Förra boken handlade om Axel som fick följa med sin pappa på älgjakt. I denna bok är det Axels syster Siri som är i huvudrollen. Kul att författarna byter huvudrollsinnehavare i denna bok och extra kul förstås att det är en tjej i huvudrollen. På så sätt får också fler barn möjlighet att känna igen sig. Dessutom är det mamma i familjen som jagar björn, även om hela familjen är jaktintresserade. Boken handlar om när Siri får följa med mamma på björnjakt. Mamma och Siri sitter på pass medan morfar går med plotthunden Harry. Snart börjar Harry skälla och stämningen stiger när Siri ser i kikaren att björnen närmar sig…

Författarna vill med serien På jakt informera om hur jakt bedrivs i Sverige och berätta om de djur som är vanliga att jaga. Illustratör är Filippo Vanzo, en illustratör som enligt förlaget brinner extra mycket för djur och natur. Böckerna vänder sig till nybörjarläsare mellan cirka 6 och 9 år. Men den kan även läsas av äldre läsare som behöver en lättläst bok och tycker om jakt och natur. Bokens lix, läsbarhetsindex, är 17. Det är en hel del text, men boken är inte så lång och det är ganska stor stil och mycket luft på sidorna. Dessutom är det illustrationer på varje uppslag. Längst bak i boken finns lite fakta om björnar och björnjakt.

Den förra boken blev snabbt populär hos eleverna och det är inte långa perioder boken har stått outlånad på hyllan. Jag tror att På jakt efter björn kommer att bli lika populär. Det finns ju inte många böcker om jakt som vänder sig till barn i den här åldern. Och bland oss som bor i Norrlands glesbygd är jakt en del av vardagen likväl som ett stort intresse hos många. Det är många av eleverna där jag jobbar som har föräldrar som jagar och även en hel del av lärarna jagar, så det är lätt för barnen att relatera. Många av dem har också varit med på jakt eller skulle vilja vara med. Björnjakt är inte lika vanligt som älgjakt och därför är det nog extra spännande att läsa om det. Men boken handlar inte bara om jakt som hobby, utan även de andra perspektiven på jakt finns också med. Stämningen i skogen, naturupplevelserna och förstås anledningen till varför man jagar.

På jakt efter björn är utgiven av förlaget Beta Pedagog. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.