Påminnerskan

Påminnerskan (Damm förlag) är skriven av Anne Tyler. Författaren Anne Tyler var som störst i Sverige på 80-talet. Hon är mest känd för sina romaner Den tillfällige turisten och Restaurang hemlängtan.

Liam Pennywell är en lärare som vid 61 års ålder tvingats gå i pension. Men det bekommer honom inte, då han aldrig varit förtjust i sitt jobb. Liam är en människa som istället för att ta rodret över sitt liv, låtit saker och ting hända.

En dag förändras dock Liams liv. Han blir nedslagen av en inbrottstjuv och slaget i huvudet orsaker minnesförlust. Liam vaknar upp på sjukhuset. När han inser att han tappat sina minnen blir han besatt av att återfå sitt minne. Han behöver en påminnerska – någon som hjälper honom att minnas. Men den hjälp han får är kanske inte vad han tänkt sig.

Liam har i sitt liv avverkat två äktenskap och uppfostrat tre döttrar. Allt utan att egentligen vara närvarande. Långt tillbaka finns också Liams drömmar om filosofistudierna som aldrig blev av. Att han istället blev lärare är något som bara blev, som så mycket annat i hans liv. Påminnerskan är en sympatisk historia. En historia värd att läsa.