Pax – Gasten

9789163879838_200x_gastenSå har jag läst ut den femte boken i Pax-serien och därmed också halva bokserien, eftersom det har sagts att det kommer att ges ut totalt 10 böcker. I den här boken är det ingen som har skapat något mytologiskt väsen av illvilja, utan tvärtom är det en lek som går riktigt, riktigt illa. När tre barn leker Svarta Madam på en toalett efter luciaträningen råkar de öppna en port till andra sidan och möjliggör för tre gastar att komma ut. Gastarna börjar härja i Mariefred och gastkramar familjer till döds. Alrik, Viggo, Estrid och Magnar får bråttom att försöka sätta stopp för gastarna.

Det som jag gillar extra mycket med Gasten är att förutom själva spännings- och skräcktemat så händer det väldigt mycket annat runtomkring. Pojkarnas plågoande Simon är i sitt esse och hans pappa Träslöjds-Tomas hetsar på honom. Orättvisa är ett starkt tema i boken. Men det finns också ett inslag av humor, när Viggo tillsammans med Alrik lyckas ge igen på Tomas. Bra gjort! Något annat som är ett viktigt tema genom böckerna är ju det faktum att bröderna Alrik och Viggos mamma är alkoholist och att barnen därför är familjehemsplacerad hos Anders och Laylah. De sistnämnda är superbra personer och man kan förstå varför pojkarna trivs hos dem. Men deras vistelse hos Anders och Laylah är inte självklar. I slutet av boken får vi en cliffhanger som nästan ger mig ont i magen.

Böckerna vänder sig till barn från 9-12 år. En del kanske tycker att de är lite väl läskiga, som min egen nioåriga dotter till exempel. Jag tycker också att de serieinspirerade bilderna förstärker den känslan. Älskar man spänning, mystik och skräck bidrar illustrationerna säkert till en ännu mer kuslig stämning. Men för de som inte är riktigt lika modiga tycker jag att högläsning vore en bra idé. För jag tycker nämligen att alla barn, oavsett hur modiga de är, borde få ta del av PAX-serien. Just eftersom det finns så mycket att prata om i böckerna också. Att läsa och diskutera dem i en klass skulle vara kul tror jag. Böckerna tillhör genren urban fantasy, men även de som inte alls brukar läsa fantasy brukar gilla de här böckerna (inklusive mig), så de passar verkligen alla. En succéserie med andra ord och Gasten är förstås inget undantag. Nu längtar jag efter att få läsa Näcken, särskilt efter cliffhangern i slutet av Gasten…

Gasten är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.