Pax – Mylingen

mylingenSå har jag då läst den tredje boken i PAX-serien. Mylingen heter del tre i serien PAX, av Åsa Larsson och Ingela Korsell, och med illustrationer av Henrik Jonsson. Denna bok utspelar sig omkring halloween. Det är halloweendisko i skolan och det vimlar av såväl zombier som monster. Det är feststämning i skolan och en spökvandring anordnas. Men plötsligt visar det sig bli blodigt allvar, för bland alla utklädda barn finns en myling. Mylingen har bestämt sig för att utkräva hämnd och nu har hon utsett sina offer. Alrik, Viggo, Estrid och Magnar gör allt för att stoppa den, men de har inte tiden på sin sida, för när det blir alla helgons natt får mylingen oanade krafter för att fullfölja sitt mål.

Jag tycker att böckerna i PAX-serien bara blir bättre och bättre. Jag skrev att jag tyckte att Grimmen var bättre än Nidstången, och nu måste jag faktiskt säga att Mylingen var ännu bättre. Det är klart bästa boken hittills – men också den läskigaste boken i serien hittills! Boken innehåller samma blandning av magi och realism, lek och allvar, som de tidigare böckerna. Den håller ett högt tempo, har ett bra driv och precis som de tidigare böckerna avslutas den med en rejäl cliffhanger. Berättartekniken är fortfarande suverän och jag gillar hela konceptet med serien. De känns så välskrivna och genomarbetade. Jag förstår verkligen att de är så oerhört populära.

Det känns som att den här boken utspelar sig på kortare tid än de andra två böckerna, och det gör också att man tappar lite av det som annars händer i bakgrunden, den här vardagen som utspelar sig i skolan, hemma hos Anders och Laylah. Men det kanske bara är min inbillning? Jag läste den dock i ett rasande tempo, det här är riktiga sträckläsarböcker! Dialogerna och språket är fullpoängare, det känns precis som att lyssna på två killar i vilken skola som helst idag. Jag gillar fortfarande det här med att boken tar vid exakt där den förra boken slutar och jag gillar kapitelindelningen och de färgade boksidorna. Omslagen gillar jag också skarpt, liksom att varje bok berättar om något av de väsen som vi känner igen från mytologin och historien. Vidare gillar jag att de funkar lika bra för tjejer som för killar. Dessutom gillar jag att trots att böckerna innehåller så mycket spänning, mystik och skräck så innehåller de också en himla massa humor, och rolig humor dessutom.

Mylingen är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Pax – Mylingen

Comments are closed.