Plikt eller passion – finn din grej

Plikt eller passion : finn din grej - en metod för dig som vill komma vidare i livetDen här månaden har bara swischat iväg, jag har inte alls hunnit recensera så många böcker på månadens tema Inspiration och passion som jag hade tänkt mig. Nytt jobb och den omställning det är att börja jobba heltid efter föräldraledighet har tagit mer tid och energi än jag trodde. Men det är kul, jag trivs jättebra på jobbet, att äntligen få jobba med böcker som ju är min stora passion, så det känns bra hur som helst.

Ja, böcker är min passion, eller egentligen är det lite bredare än så; böcker/läsning/skrivande. Men alla har ingen sådan passion. För mig tog det länge innan jag insåg vad som var min grej i livet, jag håller ju på att plugga till bibliotekarie nu, jag började vid 35 års ålder tror jag det var. En fyraårig utbildning på distans, trots att jag har fyra barn och heltidsjobb. Men det är det värt, just eftersom det är min passion. Men det dröjde som sagt ända fram tills nu innan jag upptäckte det. Jag har helt andra yrkesbanor och en helt annan universitetsutbildning bakom mig faktiskt. Men hur gör man då för att hitta sin passion, att hitta sin grej?

Boken Plikt eller passion – finn din grej – en bok för dig som vill komma vidare i livet av Anna Iwarsson och Hans-Olov Öberg är tänkt att hjälpa till med just den biten. Det är ingen riktig självhjälpsbok. Istället är den tänkt att vara en tankebok, inspirationsbok eller metodbok för den som vill göra någonting mer, men som inte riktigt kan komma på vad det är, eller hur man ska göra. Man får hjälp att utforska sig själv, sina pliktbeteenden och sin förmåga att kunna känna passion, man får lära sig ta kontrollen över sitt liv och kanske viktigast av allt, lära sig att medvetet styra mot sina mål.

Det är ingen tjock bok, den rymmer bara kring 110 sidor. Men den är innehållsrik. Den har 12 kapitel, som handlar om allt från att uppskatta sitt nuläge, få fakta om hjärnans funktion, identifiera pliktbeteenden, verktyg för att ta reda på vem man egentligen är, hur man övar på att känna passion och flow, hur man väljer – eller är – en bra förebild, vilka krav som ställs på ens drömtillvaro och hur man undviker balans i livet för att istället öppna upp för kreativitet. Varje kapitel avslutas med ett tankeexperiment.

Jag funderade först över bokens titel, plikt eller passion, varför blanda in plikt undrade jag. Men det är för att man ska fundera över vilka saker man gör i sitt liv av plikt och vilka saker man gör av passion. Boken är tunn och lättläst, vilket förstås är en styrka för den som har ont om tid eller bara vill ha en lättillgänglig väg till att börja fundera över sitt liv och vad man vill få ut av livet. Men det kan också kännas lite begränsande, ibland hade jag velat gå lite mer på djupet på vissa områden. Men det är en inspirerande, peppande bok, som är bra för att öppna upp tankar mot ett annorlunda liv.