Projekt lycka

En vacker dag satt Gretchen Rubin på en buss och bestämde sig för att ägna ett år av sitt liv åt att söka efter lyckan. Under tolv månader skulle hon fokusera på en del i taget av sitt liv och försöka förbättra denna del så gott hon bara kunde. Till hjälp skapade hon ett antal föresatser och hon plöjde också igenom massor av böcker skrivna av experter på lycka och glädje. Resultatet och slutsatserna som hon kom fram till under sitt år finns samlade i hennes bok Projekt lycka (Ica Bokförlag).

Projekt lycka är en tankeväckande och inspirerande bok. Man blir sugen på att skapa sitt eget lyckoprojekt efter att ha läst den här boken. Och Gretchen Rubin har faktiskt peppat och inspirerat massor av människor världen över. Under sitt lyckoprojektsår så bloggade hon regelbundet och hennes blogg blev då otroligt populär.

Det kanske låter lite konstigt att försöka skapa lycka på det sätt som Gretchen Rubin har försökt göra under sitt lyckoprojektsår, men faktum är att hon lyckades med de flesta av sina föresatser och ett ytterligare faktum är ju faktiskt att hon dessutom har inspirerat en massa andra människor att göra samma sak som hon själv har gjort. Boken är välskriven, personlig, öppenhjärtlig, humoristisk och framförallt väldigt peppande och inspirerande.

Författaren förmedlar sina egna erfarenheter och slutsatser kring sitt lyckoprojekt, men hon ger inga pekpinnar om att läsarna måste göra likadant som henne. Därför är det här inte heller en praktisk handbok som ger råd om hur man ska göra och inte göra. Snarare kan man se det här som Gretchens dagbok över sitt lyckoår. Om man nu blir intresserad av att försöka sig på ett liknande projekt så kan man skapa sitt alldeles egna projekt som passar just ens eget liv – man måste inte satsa ett helt år om man inte vill, man kan ju satsa på en månad eller en vecka istället till att börja med. Eller välja ut ett område i sitt liv som man satsar på att försöka förbättra så långt det är möjligt. Eller göra på ett helt annat sätt. Eller så läser man bara boken och är nöjd med det, utan att själv göra några förändringar i sitt eget liv. Valet är helt upp till läsaren.