Rädda Felix

9789185865222Helena Richardsson och hennes man Fredrik får plötsligt ett besked de inte vill höra. Deras son Mathias är sjuk i en obotlig sjukdom. Han är redan bortom all räddning. Dessutom bär den andre sonen, Felix, på samma sjukdom. Än finns tid för att rädda honom, men tiden är knapp. Det enda som kan rädda honom är om han får ett syskon som kan donera benmärg. Problemet är att bebisen måste ha en identisk benmärg. Familjens kamp för att rädda Felix börjar med att de måste söka tillstånd från Socialstyrelsen för att få gallra bland embryon för att hitta det embryo som senare kan rädda Felix. Efter mycket om och men blir familjen den första som får göra detta.

I boken Rädda Felix (Frank förlag) får vi ta del av familjens kamp. Helena berättar utelämnande om sönernas sjukdom, om familjelivet som blir lidande, om hur det känns att skapa ett ”reservdelssyskon” och om all kritik de får ta emot. En intressant bok som ger perspektiv på ens egen tillvaro.

One thought on “Rädda Felix

  1. Hej!

    Har du läst boken ”Allt för min syster” av Jodi Picoult? Den handlar om en flicka som föddes för att vara ett ”reservdelssyskon”. Boken börjar med att tonårsflickan Anna vill stämma föräldrarna för att slippa donera sin njure. Visserligen tror jag inte den boken är verklighetsbaserad, men den beskriver situationen från barnets sida och ställer några viktiga etiska och moraliska frågor.

Comments are closed.