Råsmart familj

Jag har längtat efter att läsa den här boken ända sedan jag hörde talas om den för första gången: Råsmart familj av Ulrika Hoffer (Bonnier Fakta). Ulrika Hoffer är trebarnsmamma och för några år sedan kände hon att hon behövde en nystart mitt i de stressiga småbarnsåren. Hon utbildade sig till kostrådgivare och numera driver hon företaget Råsmart och håller uppskattade kurser och föreläsningar som handlar om mat och hälsa.

Boken Råsmart familj innehåller alla hennes tips för att man ska kunna ge sig själv och sin familj de allra bästa förutsättningarna för att skapa ett bättre liv med bättre sömn, mer energi och god, näringsrik mat. I boken får man bland annat läsa om hur man näringsboostar barnens favoriträtter, hur man bakar sötsaker utan vitt mjöl, socker och mjölk, hur man får alla i familjen att sova gott hela nätterna och hur man gör träningen till ett nöje. Boken innehåller också närmare 100 lättlagade och läckra recept och dessutom finns det ett tioveckorsprogram där man steg för steg lär sig hur man lägger grunden till ett nytt liv med hållbara och sunda vanor.

Det här är en bok för alla de som är trötta på att alltid äta samma mat (ungarnas favoritmat makaroner och pannkaka), på att ligga däckad i förkylningar flera gånger om året, på att vabba mer än man är närvarande på jobbet, på att aldrig känna sig fylld av energi, på att ständigt känna sötsug, på att kämpa med vikten och på den ständiga sömnbristen. Den som har kommit till en punkt när det är dags att förändra sin livsstil helt enkelt. Boken är otroligt peppande och inspirerande utan att för den sakens skull komma med några pekpinnar. Det jag tycker är bäst med boken är att den har ett helhetsperspektiv på hälsa. Författaren utgår från att det är många delar som måste finnas för att man ska må bra – såväl maten som sömnen och träningen måste finnas där. Recepten gillar jag också. Det ska bli spännande att prova dem. Fiskburgarna är något som frestar extra mycket, liksom morotsquinoa och fruktsallad deluxe.