Rätt i krysset!

9789174690590_200_ratt-i-krysset-en-bok-om-korsord-knep-kandislosare-konstruktorerTycker du om att lösa korsord? Då är Rätt i krysset boken för dig. Den är skriven av Lena Rainer och utgiven av Ordalaget. Författaren är journalist och har föreläst om sitt favoritämne korsord under många år och nu har hon skrivit en bok om korsord. I fjol var det faktiskt 100 års jubileum för det moderna korsordet som föddes i USA, så därför var det bra timing att boken kom ut just då. Det här är en härlig och läsvärd hyllning till korsordet.

Rätt i krysset är alltså inget vanligt korsordslexikon, även om det faktiskt finns med en ordlista med 226 av korsordens vanligaste småord. Istället är detta en faktabok om korsord. Boken tar upp allt som en korsordsälskare vill veta, exempelvis vilket som var världens första korsord, hur man gör ett korsord, hur en korsordsmakare tänker, varför man tycker om att lösa korsord och om man slipper demens ifall man löser korsord. I boken intervjuas också kändisar som gillar korsord, exempelvis Björn Skifs, Göran Persson och Kikki Danielsson. De berättar hur och varför de löser korsord.

Visste ni förresten att nästan halva svenska folket löser korsord? Ändå har det fram tills nu inte funnits någon svensk faktabok om korsord. Men avskräcks nu inte av att jag skriver att det är en faktabok – Rätt i krysset är skriven ur en nyfiken korsordslösares perspektiv och är allt annat än svårläst, torr och tråkig. Tvärtom så är det här en lättläst och mycket underhållande bok om en av våra mest populära folksporter. Perfekt julklapp eller present för alla som tycker om kluriga korsord. Varför inte till pappa idag på fars dag?