Recension – Bookbox Kids

15043393_1124790530962452_5461387680954712064_n   14597358_693336267507331_4305415065940525056_n 14565013_571400009730556_5461541724251750400_n

För ett par veckor sedan blev jag kontaktad av Bonniers Bokklubbar som frågade om jag ville testa deras nya koncept Bookbox Kids. Självklart ville jag det och i fredags kom boxen till min brevlåda.

Bookbox Kids är ett helt nytt koncept som Bonniers Bokklubbar tagit fram. Fyra gånger om året kommer de att släppa en ny box. Man får välja om man vill köpa en enstaka box eller teckna en helårsprenumeration. Boxarna finns i fyra olika ålderskategorier: 0-2 år, 3-5 år, 6-9 år och 9-12 år. Varje box ska innehålla två hemliga, könsneutrala och noggrant utvalda böcker. Tanken bakom konceptet är att hemliga bokpaket ska locka fram läslust hos barnen. Men också att det ska vara ett enkelt och bekvämt sätt att köpa böcker till barn eller barnbarn.

Det paket som jag fick testa vänder sig till barn mellan 6-9 år. Paketet innehöll Modemysteriet, som är den senaste boken i serien LasseMajas detektivbyrå och 1116 smarta gåtor & annat kul och klurigt. Böckerna var fint inslagna i presentpapper och allt var förpackat i den färgglada boxen.

Paketet innehåller inget annat förutom böckerna, så fokus ligger helt på just böcker och läsning. Andra bokklubbar levererar ju oftast inte bara böcker, utan också klistermärken, pysselsaker och annat. Det finns både fördelar och nackdelar med detta. Med en massa annat i paketet blir inte fokus enbart på böckerna, snarare kanske de hamnar i skymundan. Utan något annat i paketet kan innehållet riskera att kännas lite torftigt. Böckerna i paketet är hemliga. För barnen är nog överraskningsmomentet väldigt roligt. Att inte välja böckerna själv kan också vara ett sätt att bredda sin läsning och kanske våga prova på genrer man själv inte skule ha valt. Men det kan ju förstås vara en nackdel ifall man råkar få böcker man inte tycker om eller som man redan har. I mitt paket fanns denna gång en bok om gåtor, vilket brukar tilltala många barn i denna målgrupp, samt en bok ur den populära deckarserien LasseMajas detektivbyrå som jag vet att många barn i målgruppen älskar. Så denna gång var det två riktigt säkra kort. Priset för boxarna kommer att ligga mellan 199-229 kr beroende på vilken ålderskategori man väljer. Då är det inklusive frakt. Hade jag istället köpt dessa två böcker på Adlibris så hade de kostat mig 198 kronor plus frakt. Det här är alltså inte ett speciellt dyrt alternativ – med Bookbox Kids så slipper man också ägna tid åt urval och beställning.

Jag frågade min dotter (9 år) vad hon tycker om paketet. Hon tyckte att det var ”spännande, häftigt och roligt” att kunna få ett eget bokpaket på posten. Hon tyckte att överraskningsmomentet var ”skithäftigt” och hon tyckte att det var ”jättecoolt” att inte veta i förväg vilka böcker som fanns med i paketet. Inslagningen var ”jättefin och lyxig”. Boken om gåtor blev hon direkt sugen att bläddra i. Hon var lite mer avigt inställd till Modemysteriet. Hon har läst någon LasseMajabok tidigare, men inte gillat. Dock sa hon att hon skulle ge den här en chans ”för den kan ju vara bättre än man tror”.

Själv tycker jag att Bookbox Kids är en bra idé. Jag tror att många barn uppskattar att få böckerna i ett paket hem som en överraskning. Jag tror också att det finns goda chanser till att böckerna blir lästa, även om barnet ifråga inte brukar läsa så mycket i vanliga fall eller om det är en genre som annars barnet inte brukar läsa. Men om böckerna kommer hem till en och sedan finns där tror jag att det definitivt ökar chanserna till att de faktiskt också blir lästa. Jag tror också att det här är en jättebra presentidé, framförallt för de som inte vill eller har tid att hålla sig uppdaterad på barnboksområdet och som vill ha ett enkelt sätt att kunna förse sina barn med kvalitetslitteratur. Det ska bli spännande att se hur detta koncept kommer att tas emot på marknaden. Vad tror ni som läser detta? Hiss eller diss?