Recension John Masters Organics

När jag letade doftfria naturliga schampon stötte jag många gånger på namnet John Masters Organics. De tillhandahåller lyxiga hårvårdsprodukter för alla hårtyper. För inte så länge sedan lanserade de också en serie de kallar för Bare, som än så länge innehåller ett doftfritt schampo och ett doftfritt balsam. Tydligen ska serien också innehålla en duschkräm och en bodylotion, men jag har inte hittat dessa produkter i Sverige ännu.

Jag köpte hem schampot och balsamet från Softskin.se (för övrigt en väldigt bra webbshop som har en speciell kategori som heter Parfymfritt och de har även snabba leveranser). Schampot och balsamet är ganska dyrt, 225 kr respektive 240 kr, så jag hade ganska höga förväntningar. Kanske kan man köpa produkterna billigare någon annanstans, exempelvis i någon utländsk webbshop, men jag var så nyfiken att prova så jag slog till hos Softskin.

John Masters Organics Bare Unscented Shampo är anpassat för alla hårtyper och ska kunna användas dagligen. Det innehåller bland annat:

 • jojoba oil — som tillför fukt till håret
 • veteaminosyror — som gör håret lättkammat och glansigt
 • nattljusolja — som tillför fukt, stärker håret
 • hyaluronsyra — som är samma syror som finns bundet i ungt hår
 • vitt te — som avgiftar hår och hårbotten
 • kamomill — som stärker och återupplivar; lugnar och lindrar fet hårbotten

John Masters Organics Bare Unscented Detangler är också anpassat för alla hårtyper och kan användas dagligen. Det innehåller bland annat:

 • arnica – – som fuktgör hårbotten och stimulerar hårväxten
 • veteaminosyror — som gör håret lättkammat och glansigt
 • ringblomma – – som har antibakteriella egenskaper för hårbotten
 • hyaluronsyra — som är samma syror som finns bundet i ungt hår
 • vitt te — som avgiftar hår och hårbotten
 • kamomill — som stärker och återupplivar; lugnar och lindrar fet hårbotten

Produkterna innehåller inga ämnen som är kända för att orsaka hudirritationer eller allergier och de ska inte heller vara skadliga för miljön. John Masters Bare-serie är en av de få serier som finns med på Grön Salongs ”Positiv Produkt Lista”. Det är en lista där produkter som inte innehåller några skadliga ämnen finns med, avsett för att exempelvis ekofrisörer ska ha något att gå efter när de väljer ut vilka produkter de ska använda. Produkterna rekommenderas därför också även till gravida och multiallergiska.

Efter första användningen var jag kanonnöjd! Med detta schampo höll sig mitt hår rent en hel vecka! Jag har tidigare haft problem med torr och kliande hårbotten, men dessa problem fick jag inte med de nya produkterna. Håret blev mjukt, luftigt och lättkammat. Än så länge har jag bara hunnit testa produkterna i ett par månader och då har jag också hunnit prova ett par andra schampon under tiden, men jag ser fram emot att testa produkterna en längre tid för att se om de fungerar lika bra på längre sikt. Jag gillar också konsistensen hos schampot. Det är lätt att ta rätt mängd och schampot löddrar bra. Balsamet är enkelt att skölja ut. Jag gillar också de stilrena flaskorna. Något som jag också gillar skarpt, och som även är en förutsättning för att jag ens ska kunna fortsätta använda produkterna är att de verkligen är doftfria. De innehåller inga eteriska oljor som luktar, inga syntetiska doftämnen och de luktar inte heller från några konstiga kemikalier. Tyvärr är produkterna inte så dryga, vilket är ett stort minus med tanke på det höga priset. Trots det kommer jag säkert att köpa dessa produkter igen, eftersom det är så svårt att hitta bra ekologiska hårvårdsprodukter utan skadliga ämnen och utan någon som helst doft.

Bäst: Att produkterna passar så bra för mitt hår, att de inte innehåller några skadliga ämnen, att de inte har någon doft alls

Sämst: Att produkterna är dyra och inte så dryga