Recension: Pureskin

I jakten på naturliga hudvårdsprodukter utan doft och eteriska oljor stötte jag på Pureskin, som har/hade en serie som heter Sensitive. Jag testade deras dagkräm och nattkräm för ansiktet och var mycket nöjd med dessa. Men serien Sensitive ska utgå nu och ersättas av en serie som kommer att heta 100% ECO. Produkterna i denna serie kommer att vara ECO-certifierade. Vidare står det på företagets hemsida att alla ingredienser är naturliga och helt nedbrytbara. Oljorna är kallpressade och vattnet har ersatts av aloe vera och blomhydrolater, som är antiseptiska och ECO-certifierade.Tensiderna är ersatta av extrakt från tvätt/såpnötter, som ger 100% rent naturligt saponin. Inget tillsatt vatten, inga eteriska oljor och inget konserveringsmedel. I serien 100% ECO finns än så länge en dagkräm och en nattkräm, men tanken är att det snart kommer att finnas sju produkter att välja bland.

Jag har nu senast provat Face Care Night Sensitive, en nattkräm utan eteriska oljor anpassad för känslig och torr hud. Ingredienserna i den är: aqua (vatten), aloe barbadensis (aloe vera), macadamia tetraphylla (macadamiolja), olea europea (olivolja), simmondsia chinensis (jojojbaolja), butyrospermum parki (sheasmörolja), cetearyl glucoside (vegetal), phenoxyglycerin (konservering). De sex första ingredienserna är helt naturliga, men de två sistnämnda är kemiskt tillverkade. Vegetal är en emulgator. Den är tillverkad i en kemisk process, men innehåller två vegetabiliska komponenter: kokos och glukos från majs. Som konserveringsmedel används alltså Phenoxyglycerin, som är en blandning av phenoxyetanol och ethylhexylglycerin. Det rekommenderas att man undviker phenoxyetanol ifall man är väldigt känslig, eftersom det är en slags blommig alkohol, som kan irritera doftöverkänsliga, kan också irritera huden och framkalla eksem. Face Care Night Sensitive innehåller 96% helt naturliga ingredienser och 4% kemiskt tillverkade ingredienser. 45% av innehållet är ekologiskt odlat (här är vatten borträknat).

Face Care Night Sensitive håller alltså på att plockas bort ur sortimentet. Man kan fortfarande köpa produkten tills lagret är slut. Därefter är produkten ersatt av Face Care Night 100 % ECO. Tittar man på ingredienserna i denna produkt så ser man att den har fler ingredienser än föregångaren: Aloe barbadensis extract (aloe vera), Olea europea oil (olivolja), Macadamia tetreaphylla oil (macadamiolja), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Theobroma cacao (kakaosmör), Rosa damascena extract blom (roseenblomsvatten), Citrus aurantium extract blom(apelsinblomsvatten), Glyceryl stearate citrate och Cetearyl alkohol (emulgator). Sodium levulinate, Sodium anisate och Glyceryl caprylate. De sju första ingredienserna är helt naturliga. De fem sistnämnda är däremot kemiskt framställda, även fast de har ett vegetabiliskt ursprung. Phenoxyetanol har försvunnit, vilket är jättebra. Men istället finns Cetearyl alkohol, vilket kan ge kontaktallergi och eksem. Face care night 100% eco innehåller 95 % helt naturliga ingredienser och 5 % processade ingredienser. 100 % av innehållet är ekologiskt odlat/Ecocertifierat av Ecocert. 

Det som jag dock ställer mig mest frågande till är Apelsinblomsvatten och Rosenblomsvatten. Det står på företagets hemsida att produkten riktar sig till alla hudtyper, även mycket känsliga, och att produkten inte innehåller några eteriska oljor. Samtidigt skriver de att produkter doftar svagt av ros och apelsin. I samband med att de tog bort phenoxyetanol från produkterna har de ersatt detta konserveringsmedel med ett ECO-certifierat självkonserverande system, som består av Sodium levulinate och Sodium anisate. De är inte klassade som konserveringsmedel och betecknas INCI: parfym.Hur kan en produkt som doftar svagt av ros och apelsin samt har ingredienser som klassificeras som parfym enligt INCI ändå vända sig till doftöverkänsliga? 

Jag har själv inte testat produkten, så det är mycket möjligt att den fungerar trots detta, men jag kommer i alla fall inte att slänga ut 185 kronor för att kanske få hem en produkt som luktar för starkt för att jag ska kunna använda den. När min Face Care Night Sensitive är slut kommer jag inte att köpa fler produkter från Pureskin. Det känns som för mycket pengar för att slänga i sjön ifall jag inte kan använda dem och jag är skeptisk med tanke på att de till och med skriver att produkten har en svag doft. Det är tråkigt, för jag har varit mycket nöjd med såväl dagcremen som nattkrämen. Konsistensen har varit perfekt och de har återfuktat min hud bra.