Rensa i röran – Vecka 2 – Uppdrag

Veckans uppdrag i Förvaringsdrottningens utmaning Organisera ditt hem – ett uppdrag i veckan under ett år handlar om att rensa i köksskåpen.

ARBETSGÅNG

  1. Först och främst – gör din avgränsning. Hur många skåp eller kökslådor har du tänkt att rensa? När du gör din avgränsning, se till att innehållet i dessa lådor hör ihop, för du kan kanske behöva flytta innehållet till en annan låda eller skåp. Eller så orkar du bara ta tag i en låda. Då får det vara så.
  2. Är det något speciellt som du stör dig på eller behöver fixa till? Är det att rensa för att få plats med mer? Att skapa en bättre struktur och kategorisera i dina köksskåp så att saker och ting bättre hör ihop? Eller är det att bara återskapa ordningen som redan fungerar för dig med där det har blivit lite stökigt?
  3. Ta en ”före” bild. Det är jättekul att jämföra och se förändringen och ökar nöjdhetskänslan! Jag glömmer dessvärre just det här momentet ibland, så gör inte mitt misstag:)
  4. Ta ut allt. Exakt. Allt. Töm lådorna eller skåpen och rengör dem.
  5. Ta bort det du inte längre använder. Det ska du skänka, slänga eller sälja.
  6. Har du gjort några fynd? Något som du glömde att du hade och blev glad att återse?
  7. Ta en ”efter” bild. Nu kan du jämföra!
  8. Hur nöjd blev du efteråt? Värt att fundera över. Det kommer att ge dig motivation att rensa  och organisera framöver.

Veckans uppdrag i boken Rensa ut & lev lättare fokuserar på Papperskorgar.

I boken skriver författaren Eva Maria Karlander att hon fick tips via en tidning att det är smart att ha en papperskorg i varje rum för att hålla ordning. Först tyckte hon att det lät överdrivet, men efter att ha provat så insåg hon att det är en enkel och effektiv väg till ordning. I hallen kan du ha en papperskorg för att kunna slänga skräp från fickorna och kuvert som blivit över när du har sorterat posten. I sovrummet kan du ha en papperskorg för att ha någonstans att slänga näsdukar och trasiga strumpor. I arbetsrummet kan du ha en papperskorg för att slänga tepåsar och annat skräp som blir över när du sitter och jobbar eller pysslar. Har du ett husdjur som bor i bur kan det vara smart att ha en sopkorg bredvid buren så du kan sopa ner spån och annat skräp.