Rymmaren

Thomas Bodström, jurist och före detta justitieminister, har skrivit ett par böcker som handlar om kriminalitet och juridik. Tanken är väl att de ska vara deckare eller någon slags spännings-thrillers.

Rymmaren är den första boken i serien (Norstedts). Den handlar om Miro Segovic som sitter inne på Österåkersanstalten. Hans kusin har precis blivit mördad inne på fängelset och nu fruktar även Miro för sitt liv. Fängelsemordet utreds av Christian Pedersen och Susanne Dahlgren. Parallellt får vi följa justitieminister Gerd Lundin, som vill ta ett hårdare tag mot fängelserna och brottsmålsadvokaten Mattias Berglund, som bestämmer sig för att undersöka mordutredningen då han tror att något inte står rätt till. Vi får alltså följa allt från intagna fångar till högt uppsatta jurister och politiker. Jag läste ungefär en tredjedel av boken tills jag gav upp. Språket är hemskt och jag stör mig hela tiden på formuleringarna. Berättelsen är trist och monoton. Inte spännande alls. Personerna är schablonartade och osympatiska. Nä, jag lägger hellre min tid på bättre böcker.
Bok nummer två i serien heter Idealisten och den verkar ha samma huvudpersoner och också den handla om spelet mellan politiker, advokater, poliser och åklagare. Jag har inte läst den och kommer inte att göra det heller. Till hösten kommer bok nummer tre, Lobbyisten.