Salamandergåtan och Maltesergåtan

Salamandergåtan  Maltesergåtan

Har ni sett att den norske deckarförfattaren Jørn Lier Holst numera också skriver barndeckare? Salamandergåtan och Maltesergåtan är de två första böckerna i CLUE-serien, där CLUE står för initialerna i karaktärernas namn: Cecilia, Leo, Une och hunden Egon. Det är lite extra fyndigt eftersom clue är det engelska ordet för ledtråd eller spår.

Cecilia bor med sin pappa på pensionat Pärlan vid idylliska Skutbukten. Hennes föräldrar köpte pensionatet för några år sedan, men efter att hennes mamma dött anställer hennes pappa Leos mamma som hotellchef. Både Cecilias familj och Leos familj bor på pensionatet, medan Une och hennes familj bor i närheten. Pensionatsmiljön utgör en häftig inramning till boken och möjliggör för alla möjliga brott att inträffa. Den avlägset belägna miljön gör också att antalet misstänkta blir begränsade, vilket förstås ökar möjligheten för barnen att lösa respektive brott.

I Salamandergåtan hittar Cecilia en död man på stranden samtidigt som skumma personer tar in som gäster på pensionatet. Maltesergåtan handlar om ett gammalt inbrott som skett i Oslo och där rånarna fått med sig tjugo kilo guld samt Malteserklockan som bara dem är värd fem miljoner kronor. Nu hintas det om att stöldgodset finns förvarat i Skutbukten!

Båda böckerna är väldigt spännande och skrivna i ett högt, rafflande tempo. Det blir flera gånger farligt på riktigt när barnen följer de spår och ledtrådar som de hittar. Det känns verkligt och trovärdigt. Böckerna avslutas med cliffhangers som gör att man bara vill fortsätta läsa. Man anar också att något inte riktigt står rätt till med Cecilias mammas död, den gåtan löper genom båda böckerna som en sidohistoria. Man måste inte läsa böckerna i rätt ordning eftersom varje utgör ett avslutat fall, men jag tror man vill läsa mer när man väl börjat läsa. Dessutom så ger ju första boken mer bakgrundshistoria till karaktärerna och platsen, även om detta också sammanfattas i början av andra boken. Del tre kommer till våren. Dessa två böcker avslutas förresten också med att första kapitlet i nästa bok presenteras så man ska bli ännu mer lockad till fortsatt läsning.

Böckerna passar både för högläsning och att läsa själv. Jag tror att denna serie kommer att bli populär hos mellanstadiet. Det är välskrivet, andlöst spännande och trovärdigt. Som vuxen uppskattar jag också likheterna med serien om Femgänget som jag slukade när jag själv var i samma ålder.

Salamandergåtan och Maltesergåtan är båda utgivna av Bonnier Carlsen.