Saltad nota

saltad-nota-om-matfusket---fran-gatukok-till-gourmetkrogMats-Eric Nilsson, författaren till Den hemlige kocken, är tillbaka igen. Hans nya bok, Saltad nota, granskar matfusket, från gatukök till gourmetkrog. Redan förr i tiden hände det att kyparen ”räknade fel” och lustigt nog var det alltid till gästens nackdel. Detta fenomen kallade man för att salta notan. Numera är krogfusket väl utbrett, men det är inte längre sådana enkla räknefel som det handlar om. Nu är det istället maten som det handlar om. Det handlar om förfalskade menyer och dolda tillsatser.

Den hemlige kocken fick oss att börja tänka på vad matbutikernas produkter egentligen innehåller och vad man egentligen vill stoppa i sig. Men i affären har man åtminstone det finstilta på förpackningen att gå efter. När man går ut och äter så är man helt utlämnad till restaurangen. Hur ska man kunna veta vad det egentligen är som ligger på tallriken? Eftersom allt fler svenskar nu äter ute så är det i allra högsta grad dags att även granska vad som serveras på caféer, snabbmatsrestauranger, vägkrogar och lyxrestaurangerna.

I boken Saltad nota hittar vi dels en intressant faktadel och dels en uppslagsdel. I den sistnämnda finns en unik sammanställning av hela 20 snabbmatskedjors innehållsförteckningar, något som annars brukar hållas hemliga för gästen. Dessutom finns e-nummerguide och ingrediensguide. Boken avslutas med 10 tips till en kroggäst och en gedigen källhänvisning.

Saltad nota innehåller en blandning av spännande historia, roliga anekdoter och tänkvärd fakta om matfusket. Man får upp ögonen för hur olika knep och tricks gör att vi matgäster väljer en viss typ av mat från menyn eller väljer att beställa mer än vad vi tänkt oss från början. Vi får också följa den sorgliga utveckling som maten på uteställena gjort under det senaste århundrandet. Hur restaurangerna jobbar allt mer med färdiga produkter, och pulver som blandas med vatten istället för att laga maten från grunden. Och att det inte alls är att lita på att de rätter som marknadsför som hemlagade och hembakade inte alls är det. Den här boken känns som ett måste att läsa för alla som vill veta vad de stoppar i sig och inte minst vad de stoppar i sina barn. Värdefull konsumentupplysning! Boken är utgiven av Ordfront förlag.