Sju förtrollade kvällar

9789129695236_200x_sju-fortrollade-kvallarSju förtrollade kvällar är en annorlunda bok. Den handlar om Buster, som en kväll på väg hem från sin boxningsträning får vara med om en mystisk upplevelse. Utanför den gamla nerlagda biografen Elysium står nämligen en finklädd äldre herre som ger honom sju biobiljetter till sju olika kvällsföreställningar. Efter det börjar ännu fler mystiska och underliga saker hända. Tillsammans med sin nyfunna vän Saga får han utforska en helt ny värld, både i bions mörker och inombords. Boken handlar om vänskap, kärlek och magi, men också om att förlora någon man älskar, att bryta upp från det gamla välkända och att börja på något nytt.

Det här är en lågmäld, finstämd berättelse där det inte händer särskilt många stora äventyr, men där det händer desto mer inuti karaktärerna. Det här är en bok att sätta i händerna på de barn som känner sig lite vilsna och som behöver en trygg, hoppfull bok. Men också en bok för alla de bokslukare som uppskattar bra berättelser, gärna med lite övernaturliga inslag och med inslag av vänskap och kärlek. En sak jag gillar med den här boken är att det egentligen inte nämns särskilt mycket om var och när boken utspelar sig (om inte jag missat det helt då). Den skulle kunna utspela sig i nutid, likväl som för 20 år sedan eller om 20 år framåt i tiden. Och i nästan vilken slumrande småstad som helst. Eller är det bara jag som känner så?

Sju förtrollade kvällar är skriven av Mårten Sandén och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.