Slow – Lev livet långsamt

Slow – lev livet långsamt av Carl Honoré (Bazar förlag) är en bok som stått länge i min bokhylla. Jag har längtat efter att läsa den, men ändå inte riktigt tagit mig tid för att läsa den förrän nu när jag låg på sjukhuset med dottern. Boken handlar om slow-rörelsen, det vill säga den rörelse som förespråkar ett långsammare och mer medvetet sätt att leva sin vardag. I dagens tidssjuka, stressade och jäktiga värld så känner de flesta av oss en press i att man ska göra allting snabbt – jobba, laga mat, läsa, resa, träna och ha sex. Men faktum är att snabbare inte alltid är bättre. Jämför till exempel mikromat med långsamt tillagad mat med färska, ekologiska, lokalproducerade råvaror.

Carl Honoré visar i den här boken att det finns ett alternativ till den dagliga kampen mot klockan, nämligen att leva livet långsamt. Slow-rörelsen började som en motreaktion mot just snabbmatens frammarsch, men numera har den förgrenat sig till att omfatta de flesta områden i vårt dagliga liv. På samma sätt är boken också indelad i kapitel med utgångspunkt från olika livsområden, som arbete, barn, fritid, mat och sex.

Slow är en intressant bok för den som gärna vill ifrån ekorrhjulet, åtminstone ett tag. Boken innehåller många goda exempel på människor som har tagit ett steg åt sidan och införlivat mer lugn i sitt liv istället för all stress. Den innehåller däremot inga pekpinnar och den förespråkar inte heller att man ska ha avsteg helt och hållet från det moderna samhället och bosätta sig i ett kollektiv ute i skogen, utan snarare ger boken tips på hur man kan leva ett lugnare och långsammare liv mitt i sin egen vardag. Det finns alltid saker man kan göra annorlunda.

Det här är en tankvärd bok, och jag är glad att jag tog mig tid att läsa den. Dock är det inte en av de bästa böcker jag läst i ämnet downshifting. Den är lite för typisk amerikansk och trots att den ju innehåller många exempel så tycker jag att boken någonstans saknar den där förankringen med läsarna och det där peppande tilltalet som jag skulle vilja ha för att komma igång och förändra mitt liv. Jag kan inte riktigt känna igen mig, leva mig in i exemplen och känna hur just jag skulle kunna få ett lugnare liv tack vare boken. Kanske beror det på att jag inte lever ett så extremt stressigt liv ändå, eller så beror det på att boken känns så amerikansk att det är svårt att applicera den på våra svenska förhållanden. Men hur som helst är boken helt klart läsvärd ändå, man får en hel del aha-upplevelser och saker att tänka på.