Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyrJag fick förfrågan för ett tag sedan om jag ville läsa Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr, och det ville jag förstås. Jag är i vanliga fall inte så intresserad av böcker som utspelar sig i rymden, inte ens barnböcker, men den här lät lite intressant.

Boken handlar om rymdpiraten Snack Parrow, som har fått ge upp sitt piratande och som istället har startat en rymdbyrå för att lösa mysterier. Av en slemmig humfurk köper han sig ett rymdskepp med kristallkrona för att åka emellan galaxerna. Som kapten anställer han ett skeppsspöke, Kapten Hammock, eftersom han själv inte kan köra skeppet. Tillsammans med kompanjonen Flax drar de så iväg ut på äventyr. Men det dröjer inte länge förrän deras skepp går sönder och då måste de till Skrotplaneten för att skaffa reservdelar. Olyckligtvis vaktas Skrotplaneten av universums farligaste varelser, nämligen robotkaninerna.

Detta är den första boken i en tänkt serie om Snack Sparrow och hans intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratäventyr. Enligt förlaget vänder sig boken till barn mellan 6-12 år, men bokhandlarna har kategoriserat den till 6-9 år. Jag håller nog med om att den hellre vänder sig till den yngre målgruppen. Den fungerar bra både som högläsningsbok och läsa-själv-bok. Boken är väldigt kort, endast 55 sidor med rätt stor text och en del illustrationer. Därför skulle den också fungera som lättläst bok för lite äldre barn som gillar science fiction eller bara vill läsa en humoristisk och fartfylld äventyrsberättelse.

Boken är influerad av såväl Pirates of the Caribbean och av Liftarens guide till galaxen, men utgör förstås sin egen historia. Boken har något som kallas för dubbelt tilltal (ja, jag har nog pluggat lite för mycket litteraturvetenskap med inriktning barn- och ungdomslitteratur). Det innebär att boken vänder sig till barn, men att det också finns tydliga flirtar med de vuxna som kanske läser boken tillsammans med sina barn. Det dubbla tilltalet i denna bok märks genom de influenser som man kan känna igen från de klassiska scifi-böckerna. Nu är ju jag ingen science fiction-nörd, men jag kan tänka mig att igenkänningsfaktorn lär vara riktigt hög bland de föräldrar som vuxit upp med exempelvis Liftarens guide till galaxen. Barnen kanske inte får samma nostalgitripp, men för dem blir det istället en lättillgänglig bok om en spännande värld fylld av lustig rymdhumor. Deckargåtan då, med tanke på månadens tema i min utmaning Temaläsning 2016. Nja, den är inte så klurig som i de rena barndeckarna, typ Emil Wern, utan här ligger fokus framförallt på spänning, äventyr och humor.

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr är skriven av Camilla Linde, utgiven av Whip Media och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.