Snällfällan

Är du en av alla dessa kvinnor som har lätt att småäta när du känner dig stressad, missnöjd, besviken eller irriterad? Är du också en av alla dessa kvinnor som är så lyhörda för andras behov att du alldeles för ofta åsidosätter dina egna? Så ofta att du kanske inte ens längre är medveten om dina behov och vad just du vill i livet? Då finns det en bok just för dig!

Snällfällan – att bryta med känslomässigt ätande visar hur stress, för stora krav på sig själv och självkritik bidrar till känslor som dövas med något att stoppa i munnen. Boken berättar om stress, dålig självkänsla, känslomässigt ätande och om bestående viktminskning. Man får verktyg att kunna stå upp för sig själv, minska stressen, känna sig mer nöjd med sig själv och att bryta med sina ätmönster. Boken är skriven av Lisbeth Stahre och Veronika Ryd som har lång erfarenhet av att hjälpa andra kvinnor med viktminskning och att sluta med känslomässigt ätande. Boken är utgiven på Bonnier Fakta.

Jag tycker att boken är intressant. Oavsett om man själv anser att man har problem med maten eller vikten, eller om man bara är intresserad av kost, hälsa och psykologi så får man lära sig mycket matnyttigt i boken. Jag tror att alla kvinnor kan känna igen sig, mer eller mindre, inte bara när det gäller just känslomässigt ätande utan också exempelvis svårigheterna att kombinera familj och vardagsliv med karriär och egentid. Det finns en hel del verktyg i boken som är tänkt att hjälpa till att minska stressen och den dåliga självkänslan, samt att bryta det dåliga ätmönster man kan ha skapat under många år. Det som jag tycker är tråkigt är dock att boken är så kort. Jag tycker ju att den är intressant, men det känns ibland som om författarna bara hinner skumma på ytan av de olika ämnena. Dessutom hade jag önskat ännu mer konkreta verktyg.