Sockerdetektiven

Socker har blivit ett lika avskytt ämne som fett var tidigare. Larmen avlöser varandra om hur farligt sockret är och man har insett hur mycket socker det egentligen är i till exempel cola eller livsmedel som ketchup. Produkter lanseras nu istället med etiketten ”utan tillsatt socker” eller som lightprodukter – och då med olika former av sötningsmedel tillsatt istället. Fler och fler anser att de blivit sockerberoende och många anser till och med att socker borde klassas som en drog. Jag tycker att det här ämnet är ganska intressant och jag har tidigare läst böcker som ”Sockerbomben” av Bitten Jonsson och ”Slut på sockersuget” av Kathleen DesMaisons. Dessa böcker fokuserar just på det här med sockerberoende, varför socker är så farligt, varför det kan skapa ett beroende samt förstås hur man tar sig ur detta beroende.

Nu har det även kommit en ny bok om socker, Sockerdetektiven av Maj Östberg Rundquist (Ica Bokförlag, 2008). Den är lite annorlunda än de första två böcker jag nämnde, eftersom den inte handlar om sockerberoende. Författarens utgångspunkt är istället att socker inte är bra och att man istället bör välja hälsosam mat utan socker och andra konstiga tillsatser. Problemet är bara att socker inte alltid heter ”socker” i innehållsförteckningar, och att varor som man inte tror kan innehålla socker i själva verket ofta innehåller en hel del. En del innehållsförteckningar är dessutom svåra att förstå sig på och det är även svårt att äta ute, där man inte kan se vad maten innehåller. Sockerdetektiven är då tänkt att vara ett hjälpmedel i denna djungel.

Första halvan av boken innehåller fakta om socker och mat. Författaren är licensierad kostrådgivare och hälsopedagog och hon förklarar på ett pedagogiskt och enkelt sätt varför socker inte är bra och hur man kan undvika detta. Andra halvan av boken är då själva hjälpredan. Under 12 kapitel med kategorier som ”bröd”, ”drycker”, ”kakor och kex” och ”färdiglagade rätter och halvfabrikat” går hon igenom olika innehållsförteckningar, ger tips på bra alternativ och varnar för de sämsta produkterna. Tanken är att man ska kunna använda den här boken som ett verktyg för att lära sig välja mer hälsosam mat och på så vis kunna må bättre. Själv tycker jag att det är en bra bok, den har ett pedagogiskt upplägg och den ger en hel del matnyttig information. Den rekommenderas till alla som vill börja äta nyttigare och vill lära sig undvika socker.