Spöksystrar

Spöksystrar. Samlingsvolym 1 (Bok 1 till 5)  Spöket går vilse

I våras kom bok nummer 11 i serien Spöksystrar som handlar om Nila och hennes klasskompis Maj som är ett spöke. I denna bok, Spöket går vilse, är det dags för friluftsdag och Nilas klass ska orientera . Som tur är så hamnar Nila och Maj i samma grupp som Jeewa. Deras klasskompis Jeewa tränar orientering två gånger i veckan, så hon kan ju verkligen det där med orientering. Det kan ju inte bli bättre! Fast när Maj bestämmer sig för att skoja lite med Jeewa hamnar de istället vilse i skogen. Kan Majs spökkonster hjälpa dem nu?

Spöksystrar är en serie böcker av Mårten Melin som passar ypperligt för barn i lågstadieåldern som gillar att läsa om spöken och vänskap. De funkar lika bra för högläsning som att läsa själv för barn som börjat nosa lite på kapitelböcker. De har fina, uttrycksfulla illustrationer av Hanna Granlund.

Böckerna innehåller vardag, skola, vänskap och händelser som barn lätt kan känna igen sig i. Fast allt har en övernaturlig twist, eftersom Maj är ett spöke. Det är dock inte särskilt läskigt, utan snarare mysigt och humoristiskt. De situationer som Nila och Maj handlar i går lätt att relatera till för läsaren samtidigt som det uppstår många knasiga situationer när man har ett spöke som kompis och klasskompis.

Nu i höst fyller serien Spöksystrar fem år och det firar förlaget Rabén & Sjögren med att ge ut en härligt tjock samlingsvolym med alla de fem första böckerna samlade i en och samma bok!