Stål-Stella Superhjälte

den-smutsiga-kuppen  det-sabbade-aket  den-ruttna-hamnden

Om man har läst ut alla böcker om Lasse-Majas detektivbyrå och vill ha lite mer utmaning bör man ta en titt på böckerna om Stål-Stella Superhjälte.

Jag har läst Det sabbade åket, Den ruttna hämnden och Den smutsiga kuppen som är den första, andra respektive fjärde fristående boken i serien om Stål-Stella. Totalt verkar det finnas fyra böcker i serien hittills. Stella har ärvt rollen som superhjälte efter ortens gamla bibliotekarie. Stella bor i en norrländsk liten kuststad där hon löser kluriga deckargåtor.

I Den smutsiga kuppen är det någon som stjäl alla vänsterskor i hallen till pingislokalen. Dessutom häller någon ut tjära över landgången till det Greenpeacefartyg som gästar hamnen. Varför händer det så många konstiga saker i Dockvik?

I Det sabbade åket är det vinter och dags för det årliga mästarmötet. Skidåkarna X:et Eriksson, Heidi Välling och Ingrid Stegbark ska tävla i Skulebergets slalombacke. Men någon försöker sabotera för Heidi Välling. Vem kan det vara?

I Den ruttna hämnden har det varit inbrott på ICA. Det märkliga är att alla pengar finns kvar, men däremot är alla surströmmingsburkar borta. Vem stjäl rutten fisk?

Stella är en trevlig karaktär med mycket mod. Att det är en tjej som är huvudperson är jättebra, kvinnliga superhjältar finns det ju ingen uppsjö av direkt. Jag gillar att böckerna är fristående. Jag kommer bra in i handlingen trots att jag läst böckerna i fel ordning och inte har läst den tredje boken i serien alls. Jag gillar också att handlingen är förlagd till Norrland, dessutom till ett litet samhälle som i verkligheten heter Docksta och ligger i Höga kusten, en plats där jag varit många gånger eftersom jag bott i närheten. Mitt hjärta klappar alltså lite extra för dessa böcker.

Det är mycket humor, lagom med spänning och mycket fart och fläkt i de här böckerna. De är snabblästa och underhållande. Böckerna är märkta med Mer att läsa. De är fortfarande lättlästa med stor text, mycket luft på sidorna och många bilder. Men mer att läsa än de böcker som vänder sig till de rena nybörjarläsarna. Som högläsningsbok skulle även dessa böcker passa perfekt. Böckerna vänder sig till barn mellan 6-9 år. De ges ut av Bonnier Carlsen.