Stallspöket och Tornspöket

Omslagsbild: StallspöketStallspöket och Tornspöket är två enkla kapitelböcker för barn i lågstadieåldern. Det är del ett och tre i en serie som heter Spökfångarna. Det finns såklart en del två också. Den heter Källarspöket, men den har jag inte läst.

Tornspöket är den första boken i serien. Den handlar om Ebba som är på skolutflykt vid ett gammalt slott. Plötsligt försvinner en av klasskompisarna. Det är den nya killen i klassen, Tor, som är lite hemlig av sig och som inte Ebba hunnit lära känna ännu. Det enda hon har hunnit lägga märke till är att han har en väldigt stor och väldigt illgrön ryggsäck, och hon har flera gånger funderat på vad han egentligen har i den. Alla letar efter Tor, men han finns verkligen ingenstans. Plötsligt får Ebba syn på något grönt som skymtar förbi uppe i ett tornfönster. Hon beger sig på egen hand allra högst upp i tornet, men där uppe finns bara Tors ryggsäck. Hon tittar i ryggsäcken och hittar en bok om hur man fångar tornspöken och snart hör hon hur det rasslar i trappan upp till tornet…

Omslagsbild: TornspöketI Stallspöket är Ebba i stallet och väntar på sin kompis som har ridlektion. Det är långtråkigt, Ebba tycker inte ens om hästar. Dessutom fryser hon. När det är som allra tråkigast tipsar en äldre tjej om att man kan värma sig i klubbstugan. Fast precis när Ebba tänker gå dit säger tjejen: Men passa dig för stallspöket! Och på vägen till klubbstugan får Ebba syn på en suddig, blek figur på stallbacken …

Ja, som ni förstår så är det här två stycken spännande och lagom läskiga böcker för de lågstadiebarn som knäckt läskoden och börjar ta sig igenom enklare kapitelböcker. I det stadiet vill man ju gärna sätta spännande böcker i händerna på dem så de får ett driv att vilja fortsätta läsa. Böckerna är lättlästa och fartfyllda med ett högt tempo. De har korta kapitel och mycket luft på sidorna. Här och var finns svartvita illustrationer. De hade gärna fått vara i färg för att ytterligare öka på läslusten, men man kan ju inte få allt. Omslagen är lockande tycker jag i alla fall, de förmedlar den kusliga, spännande känslan som läsningen ger.

Böckerna är skrivna av Ewa Christina Johansson och utgivna av B Wahlströms. Tornspöket finns att köpa på Adlibris och Bokus (här och här), precis som Stallspöket (här och här).