Stärkande och läkande trädgårdar

Trädgårdsterapi är ett ord som hörs allt oftare nu för tiden. Alnarps rehabiliteringsträdgård var väl en av de första som skapade en behandling som bygger på trädgårdsterapi och är till för att få personer som drabbats av stress och utmattning att återigen erövra sina liv. Slow gardening är ett annat begrepp som syftar till att man tar sig tid att njuta av att arbeta i trädgården och njuta av det som växer i trädgården. Oavsett om man har fått diagnosen utbrändhet eller om man bara vill slappna av efter en stressig dag på jobbet är trädgårdsarbete något som kan göra oss gladare, piggare, friskare, mer harmoniska och kreativa. För dig som vill veta mer om trädgårdsterapi och trädgårdens läkande och stärkande kraft har det nyligen kommit tre intressanta böcker.

Trädgårdsterapi av Patrik Grahn och Åsa Ottosson (Bonnier Existens, 2010) beskriver just Alnarpsmetoden. Med hjälp av trädgårdsterapibehandlingen på Alnarpsgården har stressade och utbrända människor lyckats erövra sina liv igen och på bara 12 veckor kommit tillbaka till studier, arbete eller arbetsträning. I snitt har då dessa människor tidigare varit sjukskrivna i fyra år. Boken berättar om hur metoden fungerar och vad det hela går ut på. Man få ta del av historik och hur det kom sig att Alnarp började med detta, men också förstås läsa om varför Alnarpsmetoden fungerar. Det är otroligt intressant läsning och jag hoppas att trädgårdsterapi kommer att växa sig så stort att alla som behöver får ta del av terapin.

Slow Gardening av Alys Fowler (Norstedts, 2009). Precis som slow food handlar slow gardening om att ta sig tid att njuta. Den här boken riktar sig till den som vill börja odla, eller som redan idag odlar men som vill lära sig skapa en prunkande balkong eller trädgård till en liten kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan. Det handlar om att jobba med naturen istället för mot naturen. Det här är en grundbok i odling och trädgårdsskötsel. Den tar upp allt om frön, jord, växtval, skadedjur, förökning, övervintring och skörd. Oavsett om man har en liten kryddträdgård, om man vill odla i krukor på balkongen eller har en stor trädgård med grönsaksland så finns det mycket matnyttig information. Boken innehåller också lustfyllda projekt man kan ta tag i om man vill, till exempel bygga en kompost eller fixa en balkonglåda.

En lisa för själen av Eva Robild och Annika Christensen (Ica bokförlag, 2010) handlar också om trädgård som terapi och friskvård. Den berättar om trädgårdens stärkande och läkande kraft och framförallt om hur man kan använda sig av denna kunskap hemma i sin egen trädgård för att bli avstressad och må bättre. En kvart om dagen året om ger tillräckligt för att finna ny kraft i vardagen.

De tre böckerna har lite olika inriktning och fokus, men är man intresserad av trädgårdsarbete och personlig utveckling kommer alla tre att vara inspirerande och intressanta. Dessutom är alla tre fyllda med vackra bilder att drömma sig bort i. Jag rekommenderar att ni läser samtliga tre böcker.