Sticka, sy och virka i sommar

DSC_0418

Jag har kollat igenom lite pyssel- och hantverksböcker nu inför sommarens alla projekt, så här kommer lite tips.

Mysigt i soffan – Stickade kuddar & andra mjuka projekt

Jag är egentligen inte alls duktig på att sticka, det är mer virkning och att sy som är min grej. Men stickade kuddar tycker jag är så mysigt och snyggt, så jag blev ändå nyfiken på den här boken. Och faktum är att projekten i den här boken inte alls verkar så svåra. Så här blir det nog några försök för min del. Framsidan luras lite grann i att man kan tro att det endast är stilrena projekt som finns med i boken, men så är inte fallet, utan här finns det också mycket fantasifulla och lekfulla projekt att välja bland. Det finns något för alla och det finns också projekt i olika svårighetsgrader, även om de allra flesta verkar mer enkla än svåra. I boken finns framförallt kuddar av olika slag, men också exempelvis filtar, sittpuffar, golvkuddar, ljuslyktor och gosedjur. Det allra mesta är stickat, men det finns också projekt man kan sy, trycka på tyg osv. Boken är skriven av Else Österberg och Camilla Arvidsson och utgiven av Ica Bokförlag.

Syjunta – 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv

Den här boken är indelad i fyra olika kapitel: Praktiska prylar, Hem ljuva hem, Stök i köket och Barnens bästa. Boken innehåller framförallt projekt som är användbara, t ex glasögonfodral, laptopfodral, necessär, vetekudde, grytlappar, förkläde, napphållare och mycket mera. Längst bak i boken finns också lite sömnadsråd och förslag på saker som är bra att ha hemma inför sömnadsprojekten. Författarna gillar att köpa fina retrotyger och sy praktiska saker av dem, och jag tycker också mycket om retrotyger, så det finns otroligt mycket inspiration för mig i den här boken. Jag gillar också det faktum att boken innehåller just praktiska saker, jag vill inte sy bara för att det är kul, utan jag vill att mina alster faktiskt ska vara användbara också. Jag gillar också verkligen de otroligt fina retroinspirerande bilderna. Projekten verkar rätt enkla och det är tydliga steg-för-steg-anvisningar och illustrationer. Boken är skriven av Kicki Persson, Annika Messing och Sari Bohlin och den är utgiven av Ordalaget förlag.

Lätt att virka – Handgjorda projekt med vintagekänsla

Boken är indelad i kapitel som Till köket, Till vardagsrummet, Till Sovrummet, Till badrummet, Till barnrummet och Till utelivet. Boken inleds dock med ett kapitel som handlar om virkningens grunder. Fokus i boken ligger på praktiska och användbara alster, så som grytlappar, dukar, fodral till surfplatta, kuddar, tofflor, förvaringskorgar, filtar och väskor. Det jag gillar med dessa mönster är att många av dem har en vintagekänsla, men det är samtidigt en modern touch på dem. Jag hittar flera projekt som jag inte sett i andra virkböcker. Annars blir det lätt lite lika projekt när man tittar runt i många böcker. Alla projekt beskrivs informativt i både text och bild. Boken är skriven av Sara Sinaguglia och utgiven av Norstedts.

Snabbvirkat – Enkelt & kreativt till hemmet

Den här boken har betoning på projekt som är snabba att virka och projekt som är lätta att göra. Boken är indelad i tre kapitel: Inredning & Idéer, Accessoarer & Kläder och Saker & Prylar. Bland projekten som finns i boken hittar man exempelvis flaggspel, snören till gummistövlarna, väskor, ugglemobil, gosedjursgris, handledsvärmare, stolsitsar, pläd till katten, sänggavel, girlang, diadem och mycket annat. Boken fungerar bra både för nybörjare och mer erfarna virkare. En rolig sak med den här boken är att den är så färgglad. Även denna bok är lite retroinspirerad och det finns otroligt mycket inspiration att hämta. Boken är skriven av Susanna Zacke och Sania Hedengren och den är utgiven av Semic.

Virka mera – maskor, mönster och modeller för både nybörjare och virkentusiaster

Den här boken är betydligt mer omfattande än de tidigare böckerna. Den inleder med virkningens grunder. Därefter följer kapitlen Tolka ett mönster, Material, utrustning & förberedelser, Utveckla din virkning, Göra egna mönster, Om något blir fel, Avslutningar & dekorationer och Montering & Skötsel. Först därefter kommer virkbeskrivningarna, så det är alltså en gedigen faktadel i boken. Bland virkbeskrivningarna finns bland annat barnhattar, filtar, barnvagnstäcke, nalle, topp, jacka, tofflor, slips, väskor, brödkorg, kuddar och virkade burkar. Beskrivningarna är i sin tur indelade i fyra kapitel: Till barnen, Vuxenplagg, Accessoarer samt Köks- & inredningsdetaljer. Boken vänder sig både till nybörjare och mer erfarna och det finns jättemycket bilder både som inspiration och som för att tydliggöra beskrivningarna. Boken är skriven av Eva Wincent och Paula Hammerskog och den är utgiven på Ica Bokförlag.

Love at first stitch – Sy själv med retrokänsla

Det här är en annorlunda bok, fylld med mönster och beskrivningar, men också med sömnadsteknik och tips av olika slag. I början av boken förklaras grunderna i sömnad, där man får lära sig att trä symaskinen och sy en snygg söm. Man får också lära sig sy en scarf. Därefter ökas svårighetsgraden på, man får lära sig att använda mönster, välja tyger, nåla, kanta, stryka, pressa och att sy en pyjamas. I nästa kapitel handlar det mer om mönster, hur man tar sina egna mått, anpassar mönster, använder mellanlägg, syr i dragkedjor och syr en kjol. På så sätt fortsätter boken. Varje kapitel lär ut massor av fakta och för att man enkelt ska förstå denna fakta så får man också prova ett sömnadsprojekt. Det här är alltså mer en bok som handlar om sömnadens grunder och hur man blir bättre på att sy, snarare än en bok fylld med mönster och beskrivningar. Totalt finns det 7 retroinspirerade plagg att sy i boken, resten är mer fakta, tips och råd. Med hjälp av boken kan man så småningom också lära sig att skapa egna plagg och att anpassa mönster så att de får en personlig touch och passar en själv. Det finns många bilder och instruktionerna är väldigt tydliga steg för steg. Boken är skriven av Tilly Walnes och utgiven av Massolit förlag.

One thought on “Sticka, sy och virka i sommar

  1. Love at first stitch köpte jag förra sommaren – väldigt bra och någorlunda lätt för en nybörjare att följa. Sydde en klänning från den.

Comments are closed.