Stickskolan och Virkskolan

Det har kommit en ny handarbetsvåg i Sverige. Det pysslas och virkas och stickas som aldrig förr. Plötsligt är det inne att tillverka sina egna och barnens kläder, för att inte tala om gosedjur, kanske framförallt amigurumi som har fått ett explosionsartat intresse de senaste åren. Detta har förlagen tagit fasta på och det kommer allt fler böcker med instruktioner och mönster för virkning och stickning. Norstedts har nyligen kommit ut med Stickskolan och Virkskolan. Två tjocka, gedigna böcker som innehåller allt man kan behöva veta om stickning respektive virkning.

Stickskolan är skriven av Betty Barnden. I boken finns över 300 tips om teknik, material och metoder. Det finns steg för steg-instruktioner till hur man lär sig sticka, hur man väljer garner och färger, hur man anpassar mönster och hur man blandar olika sticktekniker. Boken vänder sig inte alls bara till nybörjaren utan här finns alla de tekniker man kan komma på, även ganska avancerade sticktekniker. Det gör att boken räcker länge och det är en mycket bra uppslagsbok om man kör fast i stickningen. Boken är lätt att förstå och anvisningarna är väldigt pedagogiska med många bilder och diagram.

Virkskolan är skriven av Jan Eaton. Även i denna bok presenteras över 300 olika tekniker. Det handlar om allt ifrån att välja virknål och garn till hur man sköter det färdiga plagget. Man får lära sig läsa och tolka mönster, förlänga plagg, uppskatta tidsåtgång, anpassa mönster och så vidare. Dessutom får man veta hur man blandar och matchar mönster, färger och tekniker. Oavsett om man är nybörjare eller van vid att virka så har man mycket att hämta i den här boken, som också kan användas som uppslagsbok när det gäller virkning. Precis som Stickskolan så innehåller även Virkskolan massor av bilder, diagram och tydliga steg för steg-anvisningar.