Strumpmannen

978-91-27-08876-4.jpgJag läste om den här boken på Bokhoras blogg och var tvungen att läsa den jag med. Strumpmannen är skriven av Dan och Lotta Höjer. Den handlar om Sigge som precis har flyttat till en ny stad med sina föräldrar. I hans gamla hemstad finns kompisen Victor som han saknar så. Föräldrarna är glada och förväntansfulla och ägnar hela dagarna åt att renovera och packa upp. De tjatar på Sigge att han ska gå ut och hitta nya kompisar. Precis som att man hittar sådana överallt. Istället går Sigge ner till förrådet under trappen. Där hittar han morfars gamla resväska, full med Stålmannen-tidningar. Han läser dem, en i taget, och längst ner hittar han en dräkt. En Strumpmannen-dräkt. När han tar på sig den så blir han en superhjälte, Strumpmannen – de små problemens räddare. Som Strumpmannen räddar Sigge kanske inte livet på folk, men han löser små, irriterade problem som gör människorna nästan minst lika tacksamma.

Det här är en humoristisk bok, men det ligger ändå allvar bakom. Författarna skildrar Sigges saknad efter Victor på ett igenkännande sätt och de har verkligen levt sig in i sin karaktär. Samtidigt så är boken fantasifylld, rolig och spännande. Boken ingår i en serie med lättlästa böcker och tanken är att den ska passa bra att läsa själv för de barn som nyss lärt sig läsa. Men den fungerar lika bra som högläsningsbok.

Bokinformation:
Titel: Strumpmannen
Författare: Dan & Lotta Höjer
Illustratör: Ingela Peterson Arrhenius
Förlag: Natur och Kultur
Övrig info: Ingår i serien lättläst. Funkar bra både som kapitelbok att läsa själv för barn mellan 6-9 år, men också som högläsningsbok.