Svart sommar och varm vinter

Svart sommar     Varm vinter

Böckerna Svart sommar och Varm vinter kallas för feelgood-skräckisar för barn mellan 9-12 år. Feelgood-skräckis låter kanske lite konstigt, men det är faktiskt en bra beskrivning på dessa böcker.

Svart sommar är den första boken i serien. Den handlar om Annie och hennes familj som består av mamma, bonuspappan Hakim och storasyster Wilma. Mamman ärver ett gammalt skruttigt torp mitt ute i skogen och bestämmer att hela familjen ska vara där över sommaren. Annie är säker på att det kommer att bli den värsta sommaren i hela hennes liv. Väl ute i torpet får Annie märkliga drömmar, drömmar som nästan känns verkliga. Dessutom händer det märkliga saker. Hon bestämmer sig för att ta reda på sanningen om huset…

Varm vinter är den andra boken i serien. Även denna handlar om Annie, men nu är familjen tillbaka i stan igen och boken utspelar sig till stor del på Annies skola. Man kan tro att saker och ting skulle falla tillbaka till det normala igen och att livet skulle vara lugnare nu, men tvärtom. I skolan går brandlarmet hela tiden, samma person dyker upp på olika konstiga ställen och någon lägger ett gammalt halsband i Annies låsta skåp. Två gånger. Dessutom uppträder Annies bästa kompis konstigt och killen hon är kär i blir plötsligt ihop med någon annan. Vad är det som händer?

Det här är två riktiga sträckläsarböcker. De är lättlästa och har ett bra driv som gör att det är svårt att lägga ifrån sig dem. Dessutom är de såväl mysiga som spännande, roliga som skrämmande. Samtidigt. När det gäller själva ”spökhistorien” så föredrar jag Svart sommar eftersom den känns mer skrämmande och realistisk på något sätt. Men annars föredrar jag Varm vinter, framförallt eftersom den tillförde ett nytt tema, nämligen kärlek, som inte fanns med i den första boken, och det tillförde verkligen något extra. Åsa Anderberg Strollo är en erfaren författare, vilket märks och jag gillar verkligen hennes språk. Ett stort plus också för omslagen som passar så bra ihop, sånt gillar jag! Det skulle inte förvåna mig om dessa två böcker ständigt är utlånade på skolbiblioteken. De rekommenderas varmt.

Svart sommar och Varm vinter är utgivna av Alfabeta bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).