Svinajakten och svärmaren

Svinajakten är den första boken om den ensamstående advokaten Petra Wester. Hon bor vanligtvis i Stockholm, men har sommarhus på Österlen. Där blir hon indragen i ett mord på en gammal klasskompis. Petra Wester har huvudrollen, men förstås är det ett par skånska poliser som är med också och löser mordet.

Svärmaren är bok nummer två om Petra Wester. I den här boken hittar Petra sin biträdande jurist Victoria Fors död på advokatbyråns Stockholmskontor. Det blir förstås återigen en polisutredning och Petra dras in även i den eftersom hon måste försöka reda ut bland Victorias ärenden och klienter.

Böckerna är skrivna av Anna Bovaller och utgivna av Norstedts. De här böckerna är inga traditionella deckare utan de är mer gammeldags, mer som 50-talets kriminalromaner. Vi får inte detaljerat följa polisens arbete utan det är en pusseldeckare där mordgåtan visserligen är i centrum, men också mycket annat som människornas relationer och utsatthet. Det jag tycker är jobbigt med böckerna är det stora antalet personer som figurerar där. Jag har svårt att hålla reda på dem alla och deras inbördes relationer. Sedan är jag inte överförtjust i språket. Jag är nog mer för de moderna polisdeckarna ändå. Jag lyckas inte riktigt fastna för någon av böckerna, men har hört många som verkligen gillar böckerna, så tycker du om sådana böcker så rekommenderar jag att du läser dem ändå.