Sweet home Dalarna

Sweet home DalarnaSweet Home Dalarna är skriven av min fd frilansjournalistkollega Karin Janson och jag vet att hon skriver väldigt bra. Det brukar vara rappt, humoristiskt och träffsäkert. Så jag hade höga förväntningar när jag såg att hon hade skrivit en feelgood om en hovslagarlärling från Dalarna som faller handlöst för en snygg Stockholmare. Nu har jag läst ut boken och många av dessa förväntningar har infriats. Sweet home Dalarna är en mysig, varm feelgood med en lantlig stämning.

Boken handlar om Madde. Hon är hovslagarlärling, bor i en stuga på sitt ex gård och ligger med honom någon gång emellanåt när tristessen blir för stor. Men annars lunkar hennes liv på i tryggheten i den lilla byn i Dalarna där hon vuxit upp, med chipskvällar i soffan och på fredagskvällarna drar bästisen Klara med henne till hotellet för att dricka öl. För Madde är det ett ganska okej liv, trots allt. Men så sveper alltså Niklas in i Maddes liv en varm sommardag. Han är en Stockholmare som sommarjobbar på posten i Maddes by. De är egentligen ganska olika, men faller som sagt handlöst för varandra. När sommaren lider mot sitt slut kommer dock den oundvikliga frågan ifall Madde vågar följa med Niklas till storstaden.

Madde lämnar sitt älskade Dalarna och följer med Niklas till storstan. Men det blir förstås inte som hon tänkt sig. I lägenheten får hon knappt röra något, man måste ju tänka på ytskikten och eventuell värdeminskning. Jobbfronten är lika svår som den sociala biten. Samtidigt blir hennes pappa sjuk och Madde börjar fundera på vart hon egentligen hör hemma och vad hon vill göra med sitt liv.

Jag tycker om boken, den tar upp många viktiga frågor, kanske framförallt kring det där med rötter och familj. Det är inte självklart att den plats där man känner sig hemma är samma plats som man bor på. Kärleken är en annan fråga, hur mycket är man beredd att ge upp för kärleken? Karin Jansons språk vet jag ju sedan tidigare att jag tycker om. Miljöskildringarna från Dalarna är underbara, jag har alltid tyckt väldigt mycket om Dalarna även om jag inte har några rötter därifrån. Eftersom jag själv vuxit upp och bott många år på landet känner jag också igen mig i många detaljer och skildringar. Jag gillar förresten verkligen att Madde har valt ett så pass ovanligt yrke som hovslagare. Så kul att få inblick därifrån. Jag hade dock gärna önskat att hennes jobb och stallmiljöerna kunde få ännu mer plats i berättelsen (gammal hästtjej som jag är). Det jag tycker är tråkigt är också att det blir lite väl stereotypt ibland, ett exempel är att Madde verkligen har noll koll på vissa maträtter, drinkar och liknande. Det framställs som att det är just för att hon är från landet som hon inte har koll och det kändes lite onödigt. Bara för att man är från landet så innebär det inte automatiskt att man inte har koll på omvärlden och trender av olika slag. Jag har också svårt att se vad Madde ser hos Niklas, för mig känns han inte alls som något kap. Överhuvudtaget tycker jag att deras kärlekshistoria framställs lite väl tamt, jag saknar en ordentlig gnista mellan dem.

Det här är en mysig, trevlig och småputtrig feelgood som jag kommer tipsa några av mina låntagare om. Perfekt sommarläsning. Jag läste någonstans att en uppföljare är på gång. Jag hoppas det blir en serie så att karaktärerna kan fördjupas, då tror jag verkligen att det här kommer att bli en feelgoodserie som sticker ut med sin charm, humor och kontrasten mellan landsbygd och stad.

Sweet home Dalarna är utgiven av Printz publishing. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Sweet home Dalarna

Comments are closed.