Temaläsning 2016: Fem självbiografier

I min utmaning Temaläsning 2016 är januari månads tema Sanna berättelser. Det kan förstås tolkas rätt fritt, allt från självbiografier och biografier till böcker som handlar om brott och andra saker ur verkligheten. I det här inlägget tänkte jag fokusera på självbiografier och tipsa om fem av de självbiografier som jag har läst under tidigare år och tyckt om.

viktig-fran-matmissbrukare-till-traningsforebild  Det räcker inte med kärlek : en mammas kamp för sin son  3096 dagar    

Viktig – Från matmissbrukare till träningsförebild handlar om ätstörningar, men inte bara det, den handlar också om vägen tillbaka, om att bli träningsinstruktör, en av Sveriges största träningsbloggare och en inspiratör inom träning och hälsa. En personlig och läsvärd bok.

Det räcker inte med kärlek är skriven av Jenny Lexhed och handlar om att få ett autistiskt barn. Jenny kämpar så mycket för sin autistiske son Lucas och så småningom blir hon alltmer desperat i sin jakt efter en behandlingsmetod som kan hjälpa Lucas. Till slut orkar hon inte mer – hon går in i en utmattningspsykos och blir tvångsintagen på en psykiatrisk avdelning. Nu börjar en ny kamp för familjen. En stark bok som verkligen berör.

3096 dagar handlar om Natasha Kampusch som blev kidnappad och hölls tillfångatagen i ofattbara åtta år. Från det hon var tio år tills hon var arton år bodde hon i ett ljudisolerat källarutrymme hos sin kidnappare. Det är svårt att tänka sig vad hon var med om och man lämnas inte oberörd efter att ha läst boken.

Vi har ju hemligheter i den här familjen är skriven av Thérèse Eriksson och handlar om hennes uppväxt med en mamma som var alkoholist. Thérèse startade föreningen Maskrosbarn tillsammans med sin kompis Denise och i boken får man också ta del av föreningens tillblivelse. I min recension tyckte jag att alla borde läsa denna bok, inte minst alla som kommer i kontakt med barn och unga i jobb, föreningar eller liknande. Den är väldigt läsvärd.

Live to win är tvärtemot många andra självbiografier ingen eländesskildring, utan tvärtom en bok skriven av en person som har lyckats med sitt liv, sin karriär och sina drömmar. Andreas Carlsson har skrivit låtar till mängder av världskända artister. Han är miljonär och har levt lyxliv i Hollywood. Det är helt otroligt vad människan har upplevt under sina 36 år – vilka människor han jobbat med och vilka hits han skrivit. Det är som en dröm. Och det är det som förmedlas genom hela boken, att vem som helst kan lyckas med sina drömmar. När man läser boken blir man grymt imponerad och även inspirerad!

3 thoughts on “Temaläsning 2016: Fem självbiografier

  1. Jag har ett ganska stort gäng biografier och självbiografier i min bokhylla, men faktiskt ingen av dessa. Tack för tipsen.

Comments are closed.