Tematrio: Mat

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser handlar om mat:

Det har varit påsk och vi har smörjt kråset. Igår tillbringade vi dessutom stor del av dagen på IKEA med att titta på kök. Vi måste snart helt enkelt uppdatera vårt. Veckans tema blir därför mat, ett ämne det skrivs en hel del om i romaner också. Berätta om tre böcker som präglas av mat!

Två böcker som borde vara givna på detta tema är väl Choklad och En doft av apelsin av Joanne Harris. Men problemet är att jag inte har läst dem. Frågan är då om jag har läst några böcker där mat är en central del.

1. På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust var den första bok jag kom att tänka på. Den kanske inte handlar så mycket om just mat, men däremot är det ett bakverk som har en central plats, nämligen Madeleinekakan. Jag läste faktiskt en bit ur den första delen i serien i samband med att jag pluggade litteraturvetenskap.

2. Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild av Terese Alvén är den senaste bok jag läst. Jag har dock inte hunnit recensera den ännu. Men det är en läsvärd självbiografisk bok där vi får lära känna Terese och följa henne under hennes kamp mot anorexin.

3. För tio år sedan kom Smultron och svek som var den första delen i en serie av Eva Swedenmark och Annica Wennström. Boken följdes sedan av Vinbär och vemod, Hallon och hat samt Lingon och Lust. Böckerna utspelar sig i Östersund och är relationsromaner som handlar om Liselotte och hennes familj. Liselottes man äger restaurangen La Stella i Östersund och därför är mat centralt i böckerna.

9 thoughts on “Tematrio: Mat

  1. Rekommenderar Joanne Harris mattrilogi (En doft av apelsin, En smak av vin och Choklad) – jag tycker den är underbar! Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  2. Är ganska säker på att vi läste utdrag ur På spaning efter den tid som flytt i gymnasiet. Madeleinekakorna kommer jag ihåg…

  3. Jag skriver upp dem på min att-läsa-lista. Har faktiskt hört mycket gott om de böckerna.

  4. Då måste du berätta vad du tyckte om den efter att du läst den.

  5. Det var jag också först, men böckerna var faktiskt bättre än jag hade trott. En stunds bra tidsfördriv, även om de kanske inte har stannat kvar i mitt minne alltför väl nu när det gått så pass många år efter läsningen. Är faktiskt inte heller säker på om jag läste hela serien eller om det bara blev en eller ett par böcker.

  6. Ja, det är nog nästan bara Madeleinekakorna jag minns från boken, inte så mycket mer än så 🙂

Comments are closed.