Tematrio – starka känslor

I veckans tematrio handlar det om känslor. Lyran skriver såhär:

Jag sitter här och funderar över valet av veckans tema och det är alldeles tomt i skallen. Eller rättare sagt, det är tomt på tankar och överfyllt av starka känslor. Sorg, ilska och rädsla tränger ut tankarna. Så då får väl helt enkelt veckans tema handla om känslor: berätta om tre böcker som innehåller och/eller väcker starka känslor hos dig.

Igår kväll läste jag ut Flickan på hotellet. Det är en ungdomsbok som handlar om en 17-årig tjej som blivit sexmördad och lämnad på ett hotellrum. Visst är det en fiktiv bok, men den speglar ju vad som faktiskt händer ute i samhället. Flickor som blir lockade att träffa äldre män, män som utnyttjar flickor… Det väcker väldigt starka känslor hos mig att läsa om det, för jag önskar så innerligt att det inte skulle behöva hända att unga flickor eller kvinnor för den delen, ska behöva bli sexuellt utnyttjade, våldtagna, mördade, på grund av en mans sexuella lust och fantasier.

En annan ungdomsbok som jag läste för några månader sedan är Om jag får stanna. Den handlar om Ilona som tillsammans med sin familj flydde till Sverige från sitt hemland för sju år sedan. Det var för farligt för dem att stanna kvar i hemlandet, men ännu vet de inte om de är välkomna att bo kvar i Sverige. Ilonas pappa säger att de är fångar i ett väntrum där det aldrig blir deras tur, och det är nog en bra förklaring. Familjen hålls gömd i ett kloster tillsammans med flera andra familjer som också väntar på asylbesked. Föräldrarna kan aldrig lämna klostret, då de riskerar att bli tagna av polisen, men barnen går skola. Boken har ett litet annorlunda perspektiv då man också får följa Ilonas bästa kompis. Tjejerna är som vilka mellanstadiebarn som helst, men emellanåt märks det väldigt tydligt att de har väldigt olika förutsättningar. Man får en inblick i ett asylsökande barns vardag som det är svårt att inte bli berörd av.

Trilogin om Maj av Kristina Sandberg väckte oväntat många känslor hos mig. Den grep verkligen tag i mig på ett sätt jag inte kunde ana innan. Den är väl egentligen inte sådär jättesorglig och innehåller kanske inte heller så starka känslor i sig, men jag tolkade in väldigt mycket i dessa böcker. Jag har säkert nämnt det tidigare här i bloggen, min farmor och farfar kommer från Övik och min pappa föddes ungefär samtidigt som Majs barn. Så jag känner igen miljöerna i boken, jag tänker mig att det är min egen farmor som gick där med barnvagnen där Maj går i romanerna. Jag tänker mig att väldigt mycket av det som Maj upplevde och tänkte på säkert också gäller för min egen farmor, så det blir lite personligt där. Dessutom innehåller ju böckerna en hel del andra teman som är viktiga och intressanta för mig som mamma, kvinna, feminist, så som moderskapet, klassbegreppet, klassresor, relationer, familjeband, ekonomi, politik, sexualitet, skuld, skam, sorg, kärlek, kärlekslöshet, och mycket, mycket mer som ju kan väcka ganska starka känslor.

 

     Omslagsbild: Flickan på hotellet     Bildresultat för trilogin om maj

3 thoughts on “Tematrio – starka känslor

Comments are closed.