Tiz och morfar går till doktorn

Photo by Barnboksbloggen on July 11, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.Treåringens favoritlek just nu är doktor och hon älskar att se på Doktorerna på tv. Igår läste vi Tiz och morfar går till doktorn och dottern lyssnade med stort intresse.

Det här är en bilderbok för de yngre barnen som handlar om ett besök hos doktorn. Inga konstigheter, det skildras realistiskt och trovärdigt. Helt enkelt bra bruksbok att läsa inför kommande besök på BVC eller hälsocentralen. Likaså en bok som öppnar för samtal om sjukhusbesök man varit på.

Photo by Barnboksbloggen on July 11, 2020. Bilden kan innehålla: text där det står ”Doktorn vill klämma pa Tiz mage. Och titta ihalsen. Men det far hon inte.”

Det som gör att boken sticker ut i genren, för det finns ju ett antal liknande böcker, är det faktum att författaren och illustratören Sarah Vegna har tänkt normkristiskt när hon skapat boken. Karaktärerna har olika hudfärger och Tiz är ingen stereotypisk tjej. Relationen mellan Tiz och morfar skildras på ett fint sätt. Det är roligt att se böcker där den äldre generationen får ta plats. Doktorn är inkännande, vänlig och tar sig tid för Tiz.

Photo by Barnboksbloggen on July 11, 2020. Bilden kan innehålla: en eller flera personer, text där det står ”Fast hon maste springa tillbaka och hamta morfar for att han ar sa langsam.”

Boken är enkelt skriven, med en till två meningar per sida, vilket är lagom för barn från cirka 2-6 år. Illustrationerna är charmiga, varma och positiva.

Tiz och morfar går till doktorn är utgiven av Idus förlag. Den finns att låna på biblioteken eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.