Tjejen på skolgården

Tjejen på skolgårdenTjejen på skolgården är en lättläst bok av Mårten Melin. Perfekt för nyanlända barn i mellanstadieåldern och högstadieåldern, eller andra barn som behöver en lättläst bok. Den handlar om en tjej som heter Shima och som älskar basket. När skolgården är tom brukar Shima gå dit och spela basket för sig själv. Hemma var hon bäst i laget. Här i Sverige har hon inget lag. Så en dag, precis när hon ska kasta bollen i korgen, ser hon en tjej på skolgården. En tjej i hennes egen ålder. Hon verkar vilja något…

Trots att detta är en lättläst bok så rymmer den så mycket. Att komma ny till ett främmande land, vänskap, ensamhet, längtan, ett sportintresse. Boken skildrar ett möte mellan två barn med olika bakgrund. Den visar att ord inte är allt och att man kan dela ett intresse och till och med bli vänner, även om man inte har samma språk. Trots att boken innehåller få ord ryms så mycket känslor. Här finns också mycket att prata om ifall man vill läsa boken i en klass eller grupp med barn. Det är kul att det numera skrivs och ges ut fler sådana här böcker där språket är enkelt, men där innehållet ändå är anpassat för lite äldre barn. Jag tror många kan känna igen sig i eller uppskatta denna bok. Jag fastnade för Shima och hennes nyfunna vän. Hoppas det kommer fler böcker där vi får läsa om hur deras vänskap utvecklas i takt med att de lär känna varandra.

Tjejen på skolgården är utgiven av Nypon förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

One thought on “Tjejen på skolgården

Comments are closed.