Två böcker för ett hållbart liv efter utmattning

På sistone har jag läst två böcker som handlar om att drabbas av utmattningssyndrom:

Meningen med hela skitenEn fredag i november, några månader före sin 25-årsdag, vaknar copywritern Nina med två guldstatyetter hemma i sovrummet. Reklambyrån hon sitter i ledningsgruppen för har på en stor gala kvällen före sopat banan med konkurrenterna och Nina har i högsta grad bidragit till succén. Ett år senare står hon framför ett apoteksfönster med mascara rinnande nerför kinderna och vill inte gå in. På receptet hon håller i handen står det ”2 tabl dagl mot utmattningsdepression”. Hur kunde det gå så här? Och vad händer nu?

Meningen med hela skiten handlar om en person och en generation som inte riktigt får ihop sina arbetsliv. En generation som hastar fram utan att ha en chans att hinna tänka på de viktiga frågorna: Är det här vad jag borde göra? Vad har jag valt och valt bort? Vad är framgång egentligen, och vad ska det vara bra för? Och en person som fattat alla dåliga beslut man kan fatta, men som blev helt okej ändå: Flytten till New York, prestigefulla uppdrag och nyfunna vänner som när allting brister kommer över med kexchoklad mitt i natten. Det är en berättelse för dig som känner att livet bara spinner på utan att du hinner med. Som ibland undrar varför du går upp på morgonen. Och som vill komma lite närmare själva poängen att hitta meningen med hela skiten.

Boken är personligt skriven, lättsam men ändå tänkvärd. Nina drabbas av sin utbrändhet på grund av att hon jobbar för mycket, men det finns även andra bidragande faktorer. Att hon inte haft tid, ork eller förståelse för sig själv, att hon är en person som har svårt att tacka nej och att hon varit dåligt rustad för den typ av arbetsliv som hon ställts inför. Jag har själv varit drabbad av utbrändhet och känner väl igen mig i en del saker, även om det för min del mestadels handlade om privata faktorer och inte jobbet som gjorde att jag hamnade där. Nina Åkestam ger många tips och råd för den som vill hitta en lösning och skapa ett mer hållbart liv.

Meningen med hela skiten finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Lycka till med resten av livet - varför helt okej är bra nogLyckan är inte att uppnå högt uppsatta mål eller nyårslöften, det är att befria sig själv från kravet att ständigt förbättra sin person. I dagens samhälle är framgång lika med prestation vill du komma någon vart i livet måste du jobba hårt. Det är lätt att tappa bort sig själv i en vardag så fullspäckad att man inte hinner reflektera över vad man faktiskt gör, och allt fler kvinnor bryts ner av samhällets skyhöga förväntningar. Men vi behöver inte ha det så här. Det går faktiskt att skapa lugn i vardagen trots att världen går på högvarv. Det går att minska stressen och ändå leva ett spännande liv. Och det går att vara produktiv utan att bränna ut sig.

I Lycka till med resten av livet ger Isabel Boltenstern dig de verktyg du behöver för att leva hållbart. I 10 träffsäkra kapitel ringar hon in de utmaningar vi möter dagligen i form av maktstrukturer och orimliga krav och lär oss hur vi kan hantera stress, prestationsångest och dåligt samvete på ett mer konstruktivt sätt.

Den här boken påminner en del om Nina Åkestams bok, fast den är blandad med Isabel Boltensterns egna tankar och reflektioner. Även här finns många goda råd och tips för ett hållbart liv. Det är lätt att känna igen sig, men också lätt att känna sig peppad att förändra sin situation. Boken vänder sig dock kanske mest till unga kvinnor i 20-30-års åldern, vilket gör att jag inte kan relatera fullt ut. Jag tror dock att det är väldigt viktigt att det finns böcker som vänder sig till den målgruppen, en målgrupp som allt mer drabbas av psykisk ohälsa.

Lycka till med resten av livet finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Båda dessa böcker rekommenderas varmt till dig som drabbats av utbrändhet/utmattningsdepression och som både vill få tröst och igenkänning och som vill få tips och råd för att skapa ett hållbart liv efter tillfrisknandet. Fokus ligger mycket på allt det som unga idag upplever kring stress, prestationshets, duktiga flickor, samhällets krav, genusskillnader, sociala medier, ja alla dessa måsten och ständiga krav som vi och andra ställer på oss. Vi behöver bli peppade att sänka kraven och bli snällare mot oss själva och det blir vi verkligen genom båda dessa böcker. Böckerna handlar mycket om att jobba för mycket och att ha arbetsplatser där det ställs orimliga krav, vilket många men kanske inte alla känner igen sig i som en anledning till varför man bränt ut sig. Oavsett vilken anledning man själv har hamnat där med så tror jag dock att alla tips och råd är till stor hjälp för att fixa resten av livet. Dessutom är det bra böcker att läsa redan innan man bränt ut sig – och varför inte ge bort dem i present till arbetsgivare som tenderar att ha orimliga krav på sina medarbetare.