Två böcker om tyger från förr

Retro - Tyger vi minns : Grafiska och stiliserade mönsterFör ett par år sedan skrev jag om boken Tyger vi minns från 1960- och 70-talen av Sara Axtelius. Där presenterade hon många av dåtidens stora textilformgivare och några av deras alster. En riktig nostalgitripp för alla vi som älskar retrodesign och retrotyger. Förra året kom Axtelius med uppföljaren: Retrotyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster. Även här ligger fokus på 60- och 70-talen. Vi får se ungefär 200 retrotyger från den tiden och läsa om 23 formgivare som designat dem. Tyngdpunkten i denna nya bok ligger på grafiska och stiliserade mönster, som ränder, rutor, moln, prickar, stjärnor och hjärtan. Några av de mest kända formgivarna vi möter är Sven Fristedt, Viloa Gråsten, Gunila Axén och Göta Trägårdh.

Sara Axtelius har under flera år samlat på tyger från 1960- och 1970-talen. Hon brinner för att uppmärksamma textilkonstnärerna och förvalta Sveriges textilskatt samt föra arvet vidare till kommande generationer. Och hennes intresse, engagemang och kunskap märks väl av i denna bok. Den är lärorik och inspirerande på samma gång. Fylld av nostalgi, men också med en uppmaning att bevara kunskapen och textilskatten som finns där ute. De formgivare som presenteras i boken möblerade de svenska hemmen under decennier, men många av dem blir nog bortglömda om inte entusiaster som Axtelius uppmärksammar dem. Det är en kulturgärning hon gör och jag är glad över att boken nu finns i min bokhylla. Det är en bok jag kommer att återkomma till många gånger framöver, precis som föregångaren.

Retrotyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster är utgiven av Ordalaget förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tryckta tyger för alla tillfällenTryckta tyger för alla tillfällen är skriven av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Som titeln skvallrar om ligger fokus här på just tryckta textilier och då främst från decennierna 1940-1960. Det är en fristående uppföljare till författarnas förra bok, Tryckt till jul. Nu vidgas perspektiven och de tryckta tygerna för hemmet, modet och den offentliga miljön lyfts fram liksom mönstervärldens koppling till årets olika högtider och säsonger. Boken bygger på ett enormt arbete av arkivstudier och intervjuer med såväl formgivare som deras släktingar. Bland annat har författarna fått möjlighet att göra en djupdykning i textilföretaget Ljungbergs unika arkiv med bevarade skisser och tygprover.

Boken är ett gediget arbete där formgivare, mönster och berättelser från textilformgivningens glansdagar presenteras i såväl text som bild. Det är mycket mer text i den här boken än i Axtelius bok så här är en guldgruva för den som är historiskt intresserad och verkligen vill fördjupa sig i den här delen av kulturhistorien. Författarna är kulturhistoriker och erfarna museikvinnor, Anna Lindqvist vid Ystads museum efter många år på Länsmuseet i Linköping. Marie Odenbring Widmark är anställd vid Västarvet i Västra Götaland.

Tryckta tyger för alla tillfällen är utgiven av Carlssons förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.