Utan djur så dör jag

Utan djur så dör jag är första delen i en serie för mellanstadiet som handlar om Tilda. Tilda är 11 år, bor på landet och har en massa djur. Det är en träffsäker, rolig, snabbläst sträckläsarbok om vänskap och svek, om att bo på landet där alla känner alla, om att ha en storasyster som bestämmer allt och om att älska djur mer än något annat. Tilda är mitt i den där perioden på mellanstadiet då det fortfarande är kul att flamsa och leka, men hon börjar snegla lite på killarna i klassen. Några av klasskamraterna är dock lite mer ”mogna” och har lämnat leken och flamsandet bakom sig och Tildas bästis Thea vill vara som dem. Det gör att deras vänskap får en törn. En törn som gör att Thea börjar vara med coola men elaka Elin och Tilda söker sig istället till Stella. Men kan man vara med andra utan att ens bästis blir svartsjuk?

Boken handlar också om det hemska när ett djur blir sjukt och kanske ska dö. Något som sker strax efter att Tilda har hävt ur sig att ”Rocky är världens tråkigaste hund. Jag önskar att han dör så att vi kan skaffa en ny hund i stället.” Det nästan svartnar för ögonen på henne när hon har sagt det. Man får inte önska att någon ska dö, man får bara inte det. Tilda våndas otroligt mycket för det hon sagt om Rocky och inte många förstår henne. Något annat som är lite komplicerat är Tilda och Theas kaninfarm. Tilda har en kaninhane och Thea en hona. Av ren tristess parar de kaninerna med varann lite nu och då. Men nu har alla i byn redan en massa kaniner så de vet inte vad de ska göra av den nya kullen. Ändå börjar Tilda och Thea bråka om vem som egentligen har störst rätt till den söta lilla svarta kaninungen…

Utan djur så dör jag är en härlig mellanåldersbok som passar perfekt att sätta i händerna på de barn som inte vill läsa om spänning eller fantasy och de som ännu inte kommit dithän att de vill läsa om killar och kärlek. Här är det dels djuren som står i centrum, men också vänskapen och vikten att våga vara sig själv, även om det kan göra att saker och ting inte längre är som de brukar vara. Boken är skriven med glimten i ögat, men huvudpersonens känslor tas på stort allvar. Här och var finns charmiga, pricksäkra illustrationer av Jonna Björnstjerna. Det finns fler böcker i serien, totalt fem stycken. Tyvärr har böckerna några år på nacken, så de kanske inte finns i bokhandeln, men biblioteken har dem och de är lika läsvärda nu som när de kom ut. Nu i år har Siri Spont dessutom kommit ut med en helt ny bok, Är det nu allt börjar, som också handlar om Tilda, men nu är hon äldre och boken vänder sig också till en äldre målgrupp. Kul! Den ligger här hemma och väntar på att bli läst så recension kommer strax.